Zambiya'nın eski First Lady'si Maureen Mwanawasa, 61 yaşında hayatını kaybetti. Ailesinin yaptığı açıklamaya göre; bir rahatsızlık geçirdikten sonra başkent Lusaka'daki hastanede tedavi gören Mwanawasa, yaşama tutunamadı. Eski First Lady, 2002'den 2008'deki ölümüne kadar görev yapan ülkenin üçüncü cumhurbaşkanı Levy Mwanawasa ile evliydi.

DERİN BİR ŞOK

Cumhurbaşkanı Hakainde Hichilema, onun ölümünü "derin bir şok" olarak nitelendirdi. Avukatlık eğitimi alan Bayan Mwanawasa, sosyal adalet, toplum kalkınması ve halk sağlığı konularında aktif bir savunucuydu.

GİRİŞİM YAPMADI

Kocasının siyasete atılmasına kadar onunla birlikte bir hukuk firmasının ortağıydı. Eşinin seçimlerdeki başarısında aktif rol oynadı. 2008 yılında kocasının ölümünden önce onun yerine geçebilecek potansiyel adaylardan biri olarak görülüyordu. Ancak yaşadığı kaybın acısıyla bu konuda bir girişimde bulunmadı.

BİZE İLHAM VERECEK

Toplum kalkınması alanındaki çabaları ona birçok ödül kazandırdı. Bunların arasında 2006 yılında World Vision'dan aldığı Uluslararası Umut Ödülü de var. Muhalefet partisi lideri Nevers Sekwila Mumba, "Çalışkanlığı, nezaketi, şefkati ve milletimize olan bağlılığı ile bize ilham vermeye devam etmesini diliyoruz" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ