Teknoloji lobisi Bitkom'un yaptığı araştırmaya göre; Alman şirketlerinin %80'inden fazlası geçtiğimiz yıl veri hırsızlığı, endüstriyel casusluk veya sabotaja maruz kaldı. Bunların yol açtığı toplam zarar, üçte bir oranında artarak 298 milyar dolara ulaştı.

YABANCI GÜVENLİK SERVİSLERİ

Nisan ve haziran ayları arasında ankete katılan firmaların yaklaşık %70'i, saldırıları hem dijital hem de analog organize suç çetelerine bağladı. Yabancı güvenlik servisleri vakaların beşte birinde fail olarak belirlendi. Bu oran bir önceki yıl %7 idi.

ÇİN RUSYA'YI GEÇTİ

Çin, Rusya'yı geçerek en sık saldırı kaynağı oldu. Bitkom, Doğu Avrupa'daki Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen saldırıların da arttığını söyledi. Almanya'nın 2023 yılı gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 6'sından fazlasını oluşturan zararlar, Çin'deki siber suçlara ilişkin endişeleri gündeme getiriyor.

ÖNLEMLERİ ARTIRIN

Almanya İç Güvenlik Ajansı Başkan Yardımcısı Sinan Selen, raporla birlikte yayınlanan e-posta açıklamasında, "Uluslararası çatışmalar ve sistemsel rekabetler, siber ve jeopolitik alanda güvenlik durumunu şekillendiriyor" dedi. Şirketleri güvenlik önlemlerini artırmaya çağıran Bitkom Başkanı Ralf Wintergerst, tehdidin arttığını söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ