Fenerbahçe’nin başkanlık seçimi 2024 yılında yapılacak. Peki Fenerbahçe’de Ali Koç başkanlığa yeniden aday olacak mı? Camiadan yoğun baskı gören Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıklayacak mı? Sadettin Saran kimdir ? İşte detaylar…

Üst üste alınan başarısız sonuçların ardından özellikle Aziz Yıldırım’ın Ali Koç’u istifaya davet etmesinin ardından Fenerbahçe camiasında başkanlığa en çok yakıştırılan isimlerin başında gelen Sadettin Saran, ilk kez sessizliğini bozdu. 

Transfer dosyası! Fener’e 13 yıldız geldi Transfer dosyası! Fener’e 13 yıldız geldi

“Camia olarak yalnız bıraktık”


Sadettin Saran yakın çevresine, Fenerbahçe’y başkan olma hayalinden hiç bir zaman vazgeçmeyeceğini ama doğru zamanda aday olmak istediğini söyledi. Şu anda Ali Koç’un Fenerbahçe’nin başarısı için canla başla çalıştığına dikkat çeken Saran, kendisine aday olması için baskı yapanlara, “Ali bey Fenerbahçe için her şeyini veriyor. Onu çok yalnız bıraktık. Bu konuda hatalıyız. İyi bir takım kuruldu ve iyi bir başlangıç yapıldı. Devamının geleceğine ve şampiyonluğa ulaşacağımıza inanıyorum” dediği öğrenildi.


“Ali beyin karşısına çıkmam”


Fenerbahçe’nin başarısı için Ali Koç ve arkadaşlarına her türlü desteğe hazır olduğunu da altını çizerek vurgulayan Sadettin Saran, “Benim Ali beyin karşısına çıkmak gibi bir niyetim yok. Zaten kendisi de tüzük değişikliğiyle başkanlık süresine sınırlama getirdi. Ali Beyden sonra başkanlığa adayım ama var olduğu sürece aday olmam diye” kesin tavrını ortaya koyduğu ifade edildi. 

Sadettin saran kimdir?

Saran Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, 1964 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde doğdu. 1987 yılında, Kentucky Üniversitesi'nden makine mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi alarak mezun oldu. ABD'nin Arkansas eyaletinde, Ensco Environmental Services şirketinde çalışmaya başladı. 1988 yılında Türkiye'ye döndü. Ülkede Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda Dış İlişkiler Danışmanı olarak görev aldı. 1989 yılında Saran International adlı şirketi kurdu ve bu şirket aracılığıyla Lockheed Martin, Raytheon International, ESPN, Geest Inc. gibi dünya çapında önemli şirketlerin temsilciliğini üstlendi. 1990-1995 yılları arasında Martin Marietta'nın Ankara ofisinde Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı, ardından Genel Müdür olarak atanarak görevine devam etti. 1995 yılında Saran Şirketler Grubu'na geri döndü.

ABD'de eğitim gördüğü yıllarda Kentucky Üniversitesi Yüzme Takımı'nın başkaptanlığını üstlendi ve iki yıl boyunca bu görevde bulunurken, bu süre zarfında iki kez 'En Değerli Sporcu' seçildi.
Ayrıca, 1984-1985 yıllarında Türk Milli Yüzme Takımı'nın kaptanlığını da yaptı. Bu dönemde 50 metre serbest yüzme dalında Türkiye rekorunu kırarak hala bu rekorun sahibi olarak kalmıştır.
Sadettin Saran, ABD'de eğitim alırken spor bursuyla okumaya gitmiştir ve ailesinden maddi destek almadığı için yüzme dışında havuzda cankurtaranlık ve matematik öğretmenliği gibi işlerde çalışmıştır.
1980'lerin sonlarında Türkiye'nin televizyon sektörü gelişirken, televizyon programlarını pazarlamak ve çeşitlendirmek için çaba sarf etti. Ayrıca dublaj stüdyolarını kurarak bu alanda da faaliyet gösterdi. Bu iş, sektörün yeni oluşumundan kaynaklı olarak büyük bir sermaye gerektirmediği için başarılı bir şekilde yürüttü. Sadettin Saran aynı zamanda TMSF'den frekans kiralayarak Radyo Spor'u kurdu. Daha sonra Radyo Time'ı satın aldı ve kısa bir süre sonra 10 milyon dolar karşılığında Radyo Tatlıses ve Radyo Plus'u satın alma kararı aldı.

Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran'ın sahibi olduğu "Saran Medya," Türkiye'de spor yayınlarının yaklaşık %65'ini kontrol ediyor. Aynı zamanda Sadettin Saran, Fenerbahçe yönetimine katıldı ve Başkan Aziz Yıldırım'ın sağ kolu olarak görev yaptı. Ancak futbol takımının performansında yaşanan sorunlar ve yanlış transferler nedeniyle ilişkileri bozuldu. Galatasaray'ın eski başkanı Mehmet Cansun'un çocukları Fehmi Naci Cansun ve Nurettin Ali Cansun ile birlikte bir stadyum reklamcılık şirketi kurdu. Sadettin Saran ayrıca, İngiltere Premier Lig maçlarının yayın haklarını 4 milyon euro'ya aldıktan sonra bu hakları 5.2 milyon euro'ya Fox'a satmıştır. Saran Holding, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'nun 13 farklı branştaki tüm milli takımlarının sponsorluğunu üstlenmiştir.


4 Aralık 2007 tarihinde Kırıkkale'nin Yeni Mahallesi'nde, Kızı Lal'ın adını taşıyan bir anaokulu açarak eğitime katkı sağlamıştır. Bunun yanı sıra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bir dizi eğitim ve spor tesisi inşa ettirmiştir. Ayrıca, ailesinin anısını yaşatmak amacıyla baba ve annesi adına ilköğretim okulları, kızı adına anaokulu, babaannesi adına da bir lise yaptırmıştır. Saran, Kırıkkale'deki çocukları geleneksel olarak sünnet ettiriyor ve onlara 23 Nisan'da 2 günlük İstanbul turu düzenliyor. Doğubeyazıt'ta bir yurt yapma planını iptal ederek spor salonu inşa etmiştir. Sadettin Saran, 2005 yılında boşandığı eşinden olan iki kız çocuğunun babasıdır; kızlarının adları Lal (d.1997) ve Beliz'dir.
2007'den Ekim 2010'a kadar, Hülya Avşar ile bir ilişkisi olduğu bilinmektedir. Daha sonra oyuncu Zeynep Beşerler ile bir ilişkiye girmiştir. Sadettin Saran, 15 Eylül 2012 tarihinde Diş Doktoru Emek Külür ile Kemerburgaz'da düzenlenen bir nikah töreniyle evlenmiştir.

10 Kasım 2012 tarihinde, Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 74. yılı anısına düzenlenen Geleneksel 6. Master Cumhuriyet Şampiyonası'na katılan Sadettin Saran, 25 yaş üstü serbest ve kelebek kategorilerinde Türkiye masterlar rekorlarını kırdı. 50 metre serbestte 25.91, 50 metre kelebekte ise 28.78 derecesiyle başarılı bir performans sergiledi. Sadettin Saran aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü'nün eski bir yöneticisidir. 30 Ağustos 2013 tarihinde Fenerbahçe için başkanlık adaylığını açıklamıştır. Ayrıca, Ağustos 2013 tarihinde Çanakkale Boğazı'nı yüzerek geçme yarışmasına katılmış ve yarışma sonrasında Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu'nun olağanüstü seçimli genel kurula gitme kararı aldığını açıklamıştır. Saran Holding, 2000'e yaklaşan çalışan sayısıyla 33 farklı firma üzerinden yedi ana sektörde faaliyet göstermektedir ve finansal yatırımlara sahiptir. Saran Medya ise Türkiye'de televizyon yayıncılığına büyük katkı sağlayan bir şirkettir. Lockheed Martin, Raytheon International, ESPN, Geest Inc. gibi uluslararası devlerin Türkiye temsilciliğini üstlenerek, ulusal ve yerel TV kanallarına içerik sağlamaktadır. Türkiye televizyonlarında yer alan spor programlarının %65'inin yayın haklarına sahip olarak sektörün lideri konumundadır.


Saran Enerji; Hidroelektrik santrallerinin yanı sıra, güneş ve rüzgar enerjisi projelerine de yatırım yaparak, Türkiye genelinde yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının kullanımını artırmayı ve sürdürülebilir gelişimi teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Saran Havacılık; Dünya genelinde en büyük helikopter üreticisi ve satıcısı olan Bell Helicopter Textron'un Türkiye temsilcisi olarak helikopter satışı konusunda faaliyet göstermektedir. Saran Yayıncılık; Türkiye'nin en popüler radyo kanallarından biri olan Radyo Spor ve Radyo Trafik gibi günlük olarak milyonlarca dinleyiciye ulaşan yayıncılık kuruluşlarına sahiptir.


tuttur.com; Dünyanın ilk sosyal bahis platformlarından biri olan tuttur.com, ilk yılında 200 binden fazla üyeye ulaşmış, aylık 2.5 milyonun üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapmış ve pazar payını sürekli olarak artırmıştır. Anadolu Çağrı Merkezi; Eskişehir merkezli olarak hizmet veren Anadolu Çağrı Merkezi, 450 çalışanı ile uluslararası markalara hizmet sunarak hizmet sektöründe fark yaratmaktadır. Saran Turizm; Çek Cumhuriyeti'nin en köklü ve geniş turizm firmalarından biri olan Çedok'u bünyesine katmış ve böylece müşterilerine 50'den fazla ülkeye seyahat imkanı sunmaktadır.

ERAY ERGİNBAŞ

Editör: Eray Erginbaş