ABD'de yapılan yeni bir araştırmaya göre; binalara çarparak yaralanan veya sersemleyen kuşların büyük çoğunluğu iyileşemiyor. Bu durum, binalara çarparak ölen kuş sayısının yılda 1 milyarın çok üzerine çıkabileceği tahminini güçlendiriyor.

ÖNEMLİ BİR TEHDİT

Binalara çarpmak yabani kuşlar için önemli bir tehdittir. ABD'de bina kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarının tahminleri yalnızca ölü veya ölümcül şekilde yaralanmış kuşların sayısına dayanmaktadır. Daha sonra yaralarından dolayı hayatını kaybedenlere değil!

YÜZDE 60'I KURTARILAMADI

Araştırmacılar, 2016-2021 yılları arasında ABD'nin kuzeydoğusundaki vakaları inceledi. 152 kuş türünün karıştığı 3.100'den fazla bina kazasının kayıtlarına baktılar. Rehabilitasyon merkezlerine götürülen kuşların yaklaşık yüzde 60'ının ya yaralarına yenik düşerek ya da ötanazi yoluyla öldüğünü buldular.

1 GÜNDE 1000!

Kurtarma merkezlerine götürülen kuş sayısı mevsime göre değişiklik gösterdi ve en yüksek sayı sonbaharda kaydedildi. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen bir olayda, göçleri sırasında Chicago'daki bir binaya çarpan yaklaşık 1.000 kuş bir günde öldü.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Pencereler ve camlar en büyük sorunlardan biri. Çünkü kuşların derinlik algıları zayıf ve pencere çerçeveleri gibi mimari özellikleri fark edemiyorlar. Camların arkası gözüktüğünde orada bir engel olduğunu fark edemiyorlar. İnşaat uzmanları, pencereleri kuş dostu hale getirmenin en kolay yolunun pencere camı yüzeylerine tasarımlar veya çıkartmalar eklemek olduğunu söylüyor. Bu konuda çalışmalar başladı.

Muhabir: Münevver Beyza Morgül