Nobel Ekonomi Ödülü'nü bu yıl Daron Acemoglu, Simon Johnson ve James A. Robinson kazandı. Gazeteci Fatih Altayı, Acemoğlu'nun Türkiye'den 3. Nobel Ödülü alan kişi olduğunu belirterek, Orhan Pamuk ve Aziz Sancar'ın da ABD'de çalışmalar yaptığına dikkat çekti. 

Altaylı; 'Bu tablonun bana anlattığı çok net. Bizim insanımızda sorun yok.  Sorun bizim eğitimimizde, sorun bizim üniversitelerimizde. Aynı toplumun üç farklı etnik grubuna mensup üç ayrı kişi dünyanın en prestijli ödülünü alabiliyor ama bunu ancak Türkiye’nin eğitim ve bilim sistemi dışına taşındıktan sonra yapabiliyorsa sorunun insanımızda değil, sistemimizde olduğu aşikardır.' dedi. 

'TEZİNE LABORATUVAR YARATTIKLARI İÇİN ÖVÜNEBİLİRLER'

Sözlerine devam eden Altaylı; 'Şimdi bakıyorum da AK Parti’nin bazı ahmak destekçileri Türk asıllı bilim ve edebiyat insanlarının kazandığı bu ödülleri de AK Parti’’ye mal edip 'Bu ödüller AK Parti döneminde geldi. Bu da bizim başarımız' demeye kalkışıyorlar.  Bu ödülleri Türkiye’de yaşayan, Türk üniversitelerinde bilim yapan vatandaşlarımız alsaydı haklı olabilirlerdi. Yine de bu vatandaşlarımız AK Parti’nin “eski Türkiye” diye küçümsediği dönemin ürünleri olduğu için tam bir haklılıktan da söz edemezdik. 

Yine de Acemoğlu’nun Nobel almasına neden olan tezi, AK Parti Türkiye’sini anlatan ve hukuk olmayan yerde kalıcı gelişme ve büyüme olmayacağını iddia eden bir tez olduğu için bu tezin doğruluğunu kanıtlamak açısından AK Parti’nin bir katkısı olmuş olabilir. Daron’un tezine bir tür laboratuvar yarattıkları için övünebilirler.'

Muhabir: ÖZNUR DEMİRBEY