Boykotların Etkisi Tartışılıyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrası birçok ülkede protesto edilen Coca Cola, karlılık verilerini açıklamasıyla birlikte tartışmaların odağı oldu. Özellikle, boykot kampanyalarının etkileri üzerinde farklı görüşler dile getirilirken, şirketin büyüme beklentilerinde yaptığı revizyon dikkat çekti.

Screenshot_4

Büyüme Hedefinde Revizyon

Coca Cola İçecek A.Ş., Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, Orta Doğu'da yaşanan hassasiyetlerin ve tüketici duyarlılığının büyüme hedeflerini etkilediğini belirtti. Şirket, tüm yıl için satış hacmi beklentilerini orta-tek haneli büyümeden yatay-düşük-tek haneli büyümeye revize etti. Aynı zamanda, kur etkisinden arındırılmış net satış gelirinde de bir revizyon yapıldı ve bu oran düşük 40'lı yüzdelerden düşük 30'lu yüzdelere düşürüldü.

Screenshot_2

Fatih Altaylı'dan Çarpıcı Değerlendirme

Gazeteci Fatih Altaylı, bu gelişmelere dair Youtube kanalında yaptığı açıklamada, boykotların Coca Cola üzerinde etkili olduğunu kabul etti, ancak dikkat çekici bir noktaya değindi. Altaylı, Coca Cola’nın Filistin'de protesto edilmek yerine el üstünde tutulduğunu belirterek, Filistin’de markanın pazar lideri olduğunu vurguladı.

Filistin'deki Durum: Protesto Yerine Destek

Altaylı, Coca Cola'nın Filistin'de üç fabrikası olduğunu ve bu fabrikaların binlerce kişiye iş sağladığını ifade etti. Filistin'de yüksek işsizlik oranı göz önünde bulundurulduğunda, Coca Cola'da çalışmanın önemli bir prestij olduğunu belirten Altaylı, bu sebeple Filistin'de markanın protesto edilmediğini, aksine desteklendiğini söyledi. Şirketin Filistin'deki şişeleyicisinin büyük ortağının da bir Filistinli olduğunu ekleyen Altaylı, boykotların Filistin'deki etkisinin diğer bölgelerden farklı olduğunun altını çizdi.

Boykotlara Rağmen Karlılık Artışı

Altaylı ayrıca, Coca Cola'nın geçtiğimiz yıla göre %300 oranında dönem karı artışı sağladığını belirterek, karlılığın artmasına rağmen büyüme beklentilerinin düşürülmesini boykotlara bağladı. Ancak bu boykotların Coca Cola’nın tamamen bitmesine neden olmadığını, sadece büyüme oranlarını etkilediğini ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ