Bu kararla birlikte küresel piyasalar, faiz artırımının sürdüğü 4 yılın ardından yeni bir döneme giriş yapmış oldu. Düşük oranlar, ABD genelinde 20 yılı aşkın bir süredir en yüksek seviyelerde seyreden faiz oranlarıyla mücadele eden borçlular açısından rahatlama sağlayacak.

ABD'de Dow Jones Endüstriyel Ortalaması, faiz politikasının gevşetilmesinin ardından ardından cuma günü büyük bir yükseliş kaydederek rekor düzeyden kapandı. Borsa İstanbul ise bu yükselişe ayak uyduramadı. Faiz indiriminin olduğu gün 9300’ler seviyesinde kapanış gören BIST 100 endeksi, Cuma günü kapanışı -0,76 puan düşüşle 9,900,25’ten kapattı. 

RESESYONDA SON DURUM

Çoğu ekonomistin ters köşe olduğu bu şahin faiz indirimi ABD ve dolayısıyla tüm dünyada resesyon tartışmalarını da beraberinde getirdi. Fed'in resesyon halinde faiz indirimlerinin büyüklüğünün artacağı beklentisi güçlenirken, bu durumda diğer merkez bankaları da resesyon ihtimalini göz önünde bulundurarak finansal koşulları öngörülenden daha hızlı bir şekilde gevşetebilme ihtimali doğdu.

KARARIN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in açıklamaları her ne kadar Türkiye’de düşük enflasyon döneminin başlayacağını işaret etse de Şimşek ve ekibinin yüksek faizin etkisiyle piyasalarda yaşanan durgunluğa acilen çare bulması gerek. 

Bakan Şimşek, "Geçen sene bir geçiş dönemiydi, mayıstan bu yana enflasyonda çok hızlı bir düşüş var, önümüzdeki aylarda bu devam edecek, piyasanın enflasyon beklentilerini baz alırsak eylülde enflasyon 40'lı rakamlara inecek" demecinden de yüksek faize bir süre daha devam edileceği anlaşılıyor. (TCMB) Merkez Bankası da son toplantısında politika faizini sabit tutarak yüksek faiz- sıkı para politikasından ödün verilmeyeceğinin teyidini yaptı.  

Analistler Türkiye’de 2024 yılı içinde bir faiz indirimi beklenmediği yönünde rapor hazırlarken bir başka grup 2025’in seçim yılı olacağı, bu yüzden hükümetin piyasalara para pompalamak için kasım ve aralık aylarında muhtemel bir faiz indirimi isteyeceği yönünde görüş belirtiyor. 

EV KREDİLERİNDE İNDİRİM BAŞLADI

Kamu bankası Ziraat Bankası, konut kredisi faizlerini 120 ay için 2.79 oranına indirdi. Uzun süredir yüksek seyreden konut kredisi faiz oranları ilk kez düşürülmeye başlandı. Azalan talebi canlandırmak isteyen dev kamu bankası konut kredisi kullandıracağı müşterileri için 2.79 faiz oranı uygulamaya başladı.

60 AY 2.89, 120 AY 2.79 ORANLARLA!

Ziraat Bankası konut kredisinde küçük de olsa bir hamlede bulunarak 3.09 dan 2.79’lara çekti. 60 ayda 2.89, 120 ayda 2.79 faiz oranı sunan bankada 120 ay vade için bankaya 3 Milyar 475 Milyon 920 bin TL geri ödeme yapılacak. Aylık taksit ödeme tutarı ise 28 Bin 966 TL olacak.

Kaynak: ERTAN KARAKANLI