Sıcak yaz günlerinde böcek, sinek ve haşereler evlerimizin istenmeyen misafirleri haline gelir. Ancak, doğanın sunduğu bazı özel bitkiler sayesinde bu rahatsız edici ziyaretçileri evlerimizden ve bahçelerimizden uzak tutmak mümkün.

Bu bitkiler böceklerin sevmediği ve dayanamadığı kokular yayarak istenmediği yerlerden uzaklaştırır. Uzmanlar diyor ki; hem doğal hem de kimyasal kullanmadan böcekleri evlerinizden ve bahçelerinizden uzak tutabilirsiniz. 

İşte uzmanların önerdiği evinizi ve bahçenizi böceklerden koruyacak bazı bitkiler…

LAVANTA

Lavanta, hoş kokusuyla bilinir ve bu koku böcekleri uzak tutar. Özellikle sivrisinekler lavantadan hiç hoşlanmaz. Lavanta bitkisini bahçenize veya saksılara ekerek evinizde rahat bir yaz geçirebilirsiniz.

NANE

Nane, güçlü aromasıyla karıncalar ve sivrisinekler gibi böcekleri uzak tutar. Ayrıca, nane bitkisini kurutup toz haline getirerek evinizin köşelerine serpebilirsiniz.

FESLEĞEN

Fesleğen, sinekleri uzak tutmada oldukça etkilidir. Evinizin pencere önüne veya mutfağınıza yerleştireceğiniz fesleğen saksıları ile sineklerin girişini engelleyebilirsiniz.

BİBERİYE

Biberiye, hem hoş kokusu hem de böcek kovucu özellikleri ile bilinir. Özellikle güveler biberiyeden uzak durur. Bahçenizde veya balkonunuzda biberiye yetiştirerek böcekleri uzak tutabilirsiniz.

KEDİ NANESİ

Kedi nanesi, sivrisinekler için doğal bir kovucudur. Kedi nanesinin aktif bileşeni nepetalakton, sivrisinekleri etkili bir şekilde uzaklaştırır. Bahçenize veya balkonunuza kedi nanesi ekerek sivrisineklerden kurtulabilirsiniz.

Madımak şehitleri Beylikdüzü'nde anıldı Madımak şehitleri Beylikdüzü'nde anıldı

AYNISEFA (CALENDULA)

Aynısefa bitkisi, bahçenizi süslerken aynı zamanda böcekleri uzak tutar. Bu bitki, özellikle sinekler ve tırtıllar için etkili bir kovucudur.

Kaynak: SELDA İBİŞ ŞANLI