Bu alanda İGDAŞ’ın bilimsel çalışmaları konuya ışık tutuyor. Ayrıca doğalgazı ekonomik ve verimli kullanmanın yolları hakkında uzmanlar,  “Öncelikle, az yakan kombi diye bir şey yoktur. Kombinizi kısık ayarda yaktığınız zaman, az yakar. Yüksek ısıya aldığınızda gazı çok fazla kullandığı için fazla yakmaya başlar.  Sadece yoğuşmalı kombilerde enerji tasarrufu yüzde 5 daha fazladır. Baca gazını dışarıya atarken gazın su buharına dönüşmesine yoğuşma denir. Yoğuşmalı kombilerde bulunan bu buhar, özel eşanjöre ısı verir.

Yoğuşmalı kombiler ortaya çıkan bu ısıyı kullanarak, ortalama yüzde 5 gibi bir tasarruf sağlar. Bunların yanında yaktığınız gazın tam olarak verimli kullanılması için, tesisatınızın ve kombinizin bakımlarını düzenli olarak yaptırmanız, maddi olarak cebinize geri dönüş sağlar. Kombinizi yüksek ısı ayarında yakarken, peteklerden düşük derecede ısı alıyorsanız tesisat temizliğini mutlaka yaptırmanız lazımdır. Suyun akışı ne kadar düzenli olursa, kombiniz o kadar performanslı çalışır” şeklinde bilgi veriyor.

WhatsApp Image 2023-10-03 at 14.23.51

Alınması Gereken Tedbirler

Çatı izolasyonunun yetersiz olması durumunda, uygun bir izolasyonun yaptırılması gerektiğini, sebebinin ise çatıdaki ısı kaybının yüzde 20 civarında olduğunu belirten uzmanlar alınması gereken tedbirleri, “Sistemleriniz zaman ayarlı termostat monte ettirdiğinizde veya zaman ayarlı termostatı bulunan cihazlar kullandığınızda, gaz tüketiminiz optimize olacaktır.


- Kapı ve pencerelerinizi yeniden yaptırırken izoleli malzemeler tercih ediniz. Konutlardaki tüm ısı kaybının yüzde 15’i pencere ve kapılardan olmaktadır. Mevcut izolasyonsuz kapı ve pencerelerinizin kenarlarındaki boşlukları, pencere süngeriyle kaplayınız.


- Doğalgaz sobası kullanıyorsanız, soba filtrenizi cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol ediniz, gerekiyorsa değiştiriniz.
Verimli kullanma oda konforu 19 derecedir. Oda termostatı olduğunda 1 derece düşer ve yakıt tüketiminde yüzde 6 tasarruf sağlanır.


- Termostatınızı, bir günden fazla evden uzak kalacaksanız mutlaka kapatınız.


- Sıcaklığın içeride kalması için, geceleri perdelerinizin örtülü olması büyük enerji tasarrufu sağlar. Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman perdelerinizi kapatınız.


- Soğuk havalarda sıcaklığı içeride tutmak için, duvar veya pencere klimalarının dış havayla temas eden bölgelerini engelleyiniz. Tüm ısı kayıplarının yüzde 10’u yeniden ısıtılmak zorunda olan hava hareketlerinden dolayı gerçekleşir. Fakat bacalı veya bacasız tipte doğalgaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması zorunlu olan 100 santimetrekare net geçişli havalandırma menfezini kesinlikle kapatmayınız.


- Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdelerle engellemeyiniz, kapatmayınız. Radyatörler örtülürse yüzde 15 yakıt tüketimi artar.


- Doğalgaz tüketim cihazı satın almak istediğinizde verimi yüksek olanı tercih ediniz.
- Pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayınız.


- Bulunduğunuz ortamın konfor şartlarına uygun olarak ısınma cihazını ayarlayınız.
- Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyiniz. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer.” şeklinde konuştu.

Binalarda ısı yalıtımı önemli

Binalardaki ısı yalıtımının da büyük bir önem taşıdığını belirten uzmanlar, “Bilindiği gibi binalar; pencereler, dış duvarlar, merdiven, ev duvarları, tavanlar, ısıtılmayan hacimler üzerindeki döşemeler, zemine oturan döşemeler ve açık geçitler üzerindeki döşemelerden ısı kaybetmekte ve bu yüzden binaların yakıt faturası yüksek gelmektedir.

Alınacak ısı yalıtımı önlemleriyle halen tüketilen yakıt miktarından Almanya’daki gibi yüzde 50, Amerika’daki gibi yüzde 60, İsveç’teki gibi yüzde 73 tasarruf yapmak mümkün olabilecektir. Nasıl ki bir cihaz alırken satıcıdan cihaz ile ilgili 'Garanti ve Kalite Belgesi' isteniyorsa, artık İstanbullular bir bina alırken veya kiralarken o binada ısı yalıtımı projesinin uygulanıp uygulanmadığını ve yıllık yakıt tüketimini sormalı ve yakıt tüketimi az olan binaları tercih etmelidir.

Uygun yalıtımla çatılardan yüzde 20, dış duvarlardan yüzde 15, pencere-kapı yalıtımlarından yüzde 15 ve sızdırmazlık önlemlerinden yüzde 10 tasarruf edilmesi mümkündür.

Ülkemizde toplam enerjinin yüzde 40’ı konutlarda tüketilmektedir. Konutların enerji giderleri; ısıtma, sıcak su, aydınlatma, pişirme, çamaşır yıkama gibi tüketimlerdir. Oransal olarak kullanılan enerjinin yüzde 81’i konutun ısıtılmasında, yüzde  11’i banyo ve mutfakta, yüzde 8’i de elektrikli aletlerde harcanmaktadır.” İfadelerini kullandı.

Çatı yalıtımıyla, çatı katı tavanlarında nemlenme ve yoğuşmanın önlenebileceğini, bu şekilde binanın ömrünün uzatılabileceğini ve çatı katında daha konforlu bir ortam oluşturulabileceğine dikkat çeken uzmanlar, “Binaların dış duvarları ısı yalıtımlı ise; çatlak, kabarma, pullanma, nemlenme ve yoğuşma olmaz, binanın ömrü uzar. Isı yalıtımı önlemleri, binanın toplam inşaat maliyetinin en fazla yüzde 3’ünü bulmasına rağmen, yıllık yakıt tüketiminde en az yüzde 50 tasarruf sağlayarak İstanbulluların bütçesine önemli katkılarda bulunacak ve çevre de temiz kalacaktır. Enerjide tasarruf, en az enerjiden en çok fayda temini ile mümkün olur” şeklinde bilgi verdi

Evimiz Isınırken Cebimizin Yanmaması İçin Neler Yapmak Lazım?

- Kışın en soğuk günlerinde evin iç sıcaklığını en çok 20 santigrat konfor sıcaklığına ayarlayınız. Unutmayın; konfor sıcaklığından sonra 1 derece iç sıcaklık artışı yüzde 5 civarında bir enerji kaybına neden olmaktadır.

- Odalarda, masa, sandalye ve yataklarınızı dış duvarlardan uzak tutunuz.

- Güney cephesindeki pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlayınız. Geceleri bu pencereleri panjur, perde ve rüzgârlık ile kapatınız.

- Gece, gündüz ısınan evleri yüzde 50 – 55 nemlendiriniz. 18 santigrat ısınan bir odanın nemlendirilmesiyle, hissedeceğiniz pratik konfor sıcaklığı 20 santigrat üstünde olacaktır. Nemli hava sıcaklığı daha iyi tutacak, buharlaşma azalacağından vücudunuz daha az ısı kaybedecektir.

- Radyatörlerin üstlerini ve önlerini estetik amaçla kapatmayınız, mobilya, perde ve eşyalarla engellemeyiniz. Bu durumda ısı odanıza homojen bir şekilde dağılamaz.

- Radyatör ile duvar arasında boşluk bırakınız. Eğer inşaat aşamasında duvarlara yalıtım yapılmamışsa, radyatör arkası yalıtımını prefabrike folyo kaplı polietilen levhalarla kolayca yapabilirsiniz. Bu durumda ısının odaya yayılmadan önce dışarıya çıkmasını önlemiş olacaksınız.

- Kullanmadığınız ev bölümlerinin (oda, kiler, antre ve merdiven) radyatörlerini kapatınız. 

Kaynak: FATMA SUMER