Dünyanın en yüksek dağındaki kamp, ​​Everest'in zirvesi yakınlarında yıllarca donmuş halde kalan cesetleri çıkarmak ve çöpleri temizlemek için çalışan ekip için inanılmaz bir görev haline geldi. Tam temizliğin senelerce sürmesi bekleniyor. Çalışma koşulları da tehlike içeriyor.

Nepal hükümetinin finanse ettiği asker ve yerel halktan oluşan ekip, bu yılki tırmanma sezonu boyunca Everest'ten 11 ton çöp, dört ceset ve bir iskelet çıkardı. Ekibe liderlik eden Ang Babu Sherpa, dağcıların zirveye ulaşma girişiminden önceki son kamp olan Güney Col'da 40-50 ton kadar çöp olabileceğini söyledi. "Orada bırakılan çöplerin çoğunluğu eski çadırlar, gıda ambalajları, gaz kartuşları, oksijen tüpleri, sırt çantaları, tırmanma ve çadır bağlamada kullanılan iplerden oluşuyordu" diyen uzman, çöplerin Güney Col kampının bulunduğu 8 bin metre rakımda katmanlar halinde ve donmuş halde bulunduğunu sözlerine ekledi.

HÜKÜMET YASAK GETİRDİ

Zirveye ilk kez 1953 yılında ulaşıldığı günden bu yana binlerce dağcı buraya tırmandı ve birçoğu ciddi sorunlar yaşadı. Son yıllarda, tırmanıcıların çöplerini geri getirmeleri yönündeki bir hükümet zorunluluğu ve çevre konusunda artan farkındalık, geride bırakılan çöp miktarını önemli ölçüde azalttı. Ancak, önceki on yıllarda durum böyle değildi. Ang Babu, "Çöplerin çoğu eski tırmanışlardan kalma" dedi.

NORMALİN 3'TE BİRİ

Ekipteki yerel halk, yüksek rakımlı bölgelerden çöp ve ceset toplarken, askerler hava koşullarının daha elverişli olduğu popüler bahar tırmanış sezonu boyunca daha düşük seviyelerde ve ana kamp alanında çalıştı. Ang Babu, Güney Col bölgesindeki çalışmaları için hava koşullarının büyük bir zorluk oluşturduğunu, oksijen seviyelerinin normalin üçte biri kadar olduğunu, rüzgarların hızla tipiye dönebildiğini ve sıcaklıkların düştüğünü söyledi.

AYAKTA DURAN CESET

Babu, "Güneşin buz örtüsünü eriteceği güzel havayı beklemek zorundaydık. Ancak bu koşullarda uzun süre beklemek mümkün değil. Oksijen seviyesi çok düşükken uzun süre orada kalamazsınız. Çöpleri çıkarmak da büyük bir iştir, çünkü buzun içinde donmuş haldedir ve blokları kırmak kolay değildir. Ayakta duran donmuş bir cesedi çıkarmak iki gün sürdü" diye konuştu. Cesetler teşhis için Katmandu'daki Tribhuvan Üniversitesi Eğitim Hastanesi'ne kaldırıldı. Birçok farklı cesedin de zaman içinde keşfedilmesi bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ