Uzmanlar; evcil hayvanlara ne kadar insan gibi davranırsak, onların hayatlarının o kadar kısıtlı ve bize bağımlı hale geldiğini belirtti. Ayrıca sağlık ve davranış sorunlarının da o kadar fazla geliştiğini ileri sürüyorlar. Pensilvanya Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden emekli etik ve hayvan refahı profesörü James Serpell, "Artık evcil hayvanları yalnızca evin üyeleri olarak değil aynı zamanda çocuklara eşdeğer olarak görüyoruz. Sorun şu ki, köpekler ve kediler çocuk değil ve sahipleri giderek daha koruyucu ve kısıtlayıcı hale geldi. Dolayısıyla hayvanlar kendi köpek ve kedi doğalarını olabildiğince özgürce ifade edemiyorlar" dedi.

BALKONA BİLE ÇIKAMIYORLAR

Coloradolu uzman Jessica Pierce, "Hayvanlarımızın çevreleriyle ilişkilerini de değiştiriyoruz. Kuşların avlanmasına ilişkin endişelerden dolayı birçok kedi artık tüm hayatlarını içeride geçiriyor. Balkona bile çıkartılmıyorlar. Eskiden sahipleri bulunan köpekler sokaklarda kendi başlarına gezebiliyordu. Şimdi tasmasız ve başıboş bir köpeğin, doğa düzenine aykırı olduğu düşünülüyor. Elektronik tasmalar ve çitler gibi ürünler, evcil hayvan hapsetme sektörüdür! Köpeklerin karşılaştığı kısıtlama düzeyi çok ciddi. Sahipleri, köpeklerin köpek gibi davranmasını istemiyor!" şeklinde konuştu.

Ücretsiz açık hava, dikey atış, evcil içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stok Fotoğraflar

YÜZDE 60'I OBEZ

Hapsetme ve tecrit gibi eylemler, hayvanların ayrılma kaygısını ve saldırganlığını artırıyor. Kedi ve köpeklerin yaklaşık %60'ı artık fazla kilolu veya obez. Ayrıca artan maliyetler nedeniyle birçok kişi hayvanlarını barınaklara bırakıyor. Hayvanları savunan bir grup olan Shelter Animals Count'a göre, ABD'de 2023 yılında barınaklarda 359.000'den fazla köpeğe ötenazi uygulandı. İsveç'te evcil hayvanların uzun süre evde yalnız bırakılması yasa dışıdır. Hem İsveç'te hem de Finlandiya'da hayvanların evde kafeslere konulması da çoğu durumda kurallara aykırı olarak değerlendiriliyor.

DIŞARIYI TERCİH EDERİM

Western Carolina Üniversitesi'nde hayvan-insan ilişkileri üzerine çalışan emeritus psikoloji profesörü Harold Herzog, "Tatillerde sahiplerinin terk ettiği birçok hayvan görüyorum. Kendime şunu sordum: Evde şımarık bir köpek gibi yaşamayı mı tercih ederim yoksa dışarıda kafama göre arkadaşlarımla takılmayı mı tercih ederim? Kesinlikle dışarıda olmayı isterim"  yorumunda bulundu.

Muhabir: Münevver Beyza Morgül