Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID) tarafından yapılan açıklamaya göre, Japonya'da bu yılın Haziran ayı itibarıyla streptokokal toksik şok sendromu (STSS) vakaları 977'ye ulaştı. 2023 yılının aynı döneminde ise 941 vaka görülmüştü, bu da 1999'dan bu yana kaydedilen en yüksek vaka sayısı olarak kaydedildi.

Japonya'da et yiyen bakteri alarmı! Vaka sayısı rekor seviyede: 48 saat içinde öldürüyor

Hastalığın streptokok pyogenes bakterisinden kaynaklandığı ve genellikle boğaz ağrısı ile ilişkilendirildiği belirtilirken, ilerleyen aşamalarda uzuv nekrozu ve çoklu organ yetmezliğine yol açabildiği ifade edildi. Özellikle Tokyo merkezli Kanto bölgesinde, bakterinin daha öldürücü ve bulaşıcı türlerinin enfeksiyon vakalarının arttığı bildirildi.

Kovid-19 tedbirlerinin hafifletilmesinin ardından 2023 baharından bu yana vakaların artış gösterdiği vurgulandı. Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanı Takemi Keizo, enfeksiyon önlemlerinin uygulanmasının önemine dikkat çekerek, enfeksiyon eğilimlerinin yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti.

thumbs_b_c_93fecc08860a5466a4305172e7a1b183

Tokyo Kadınlar Tıp Üniversitesi'nden Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Kikuçi Ken, streptokokal bakteriyel enfeksiyona karşı ayak yaralarının hassas olduğunu ve küçük yaraların bakterinin giriş noktası olabileceğini söyledi. Yüksek ateş ve hızla şişen yaraların tehlikeli işaretler olduğunu vurgulayan Kikuçi, bu durumda hemen tıbbi yardım alınması gerektiğini belirtti.

Mie Ulusal Hastanesi Başkanı Taniguçi Kiyosu ise söz konusu bakterinin vücuda girmesinin dramatik sonuçlara yol açabileceğini ifade ederek, yaraların dezenfekte edilmesi ve hijyen önlemlerinin artırılması çağrısında bulundu. Genellikle 30 yaş civarındaki bireylerde görülen STSS, potansiyel olarak ölümcül olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ