Diyanet İşleri Başkanı Profesör Doktor Ali Erbaş, yaptığı açıklama ile tartışmanın fitilini ateşledi. Ali Erbaş'ın yaptığı açıklama Ekşisözlük ve Twitter gibi platformlarda da gündem oldu.
ESSALAMÜ ALEYNA NEDEN GÜNDEM OLDU?
Essalamü Aleyna, Twitter'da gündem oldu. Aslında bu söz, ''Essalamü aleyna ve ala ibadillahissalihin'' cümlesinin kısaltılmışı oluyor.
Neden gündem olduğuna gelirsek, Ali Erbaş, ''Günaydın yerine 'Essalamü aleyna ve ala ibadillahissalihin' demek gerekiyor.'' açıklaması yapmasından ötürü bu söz gündem oldu.
Gazeteci İsmail Saymaz, Twitter'dan, bu durumu şu şekilde eleştirdi:
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, ''Günaydın yerine 'Essalamü aleyna ve ala ibadillahissalihin' demek gerekir'' diye buyuruyor. Memleket güne borç içinde, işsiz ve aç uyanıyor. Güne zamla uyanıyor. Erbaş, dua etsin ki, bunlara rağmen ''Günaydın'' diyorlar. Türkçe küfür de edebilirler.
ESSALAMÜ ALEYNA VE ALA İBADİLLAHİSSALİHİN ANLAMI NE?
''Essalamü aleyna ve ala ibadillahissalihin'' anlamı ''Selam bizim ve Allah'ın salih kullarının üzerine olsun!'' şeklindedir.
İslamiyette selam vermek sünnet, almak ise farz olarak kabul edilir. Tahiyyat duasında geçen, ''Essalamü aleyna ve ala ibadillahissalihin'' şeklinde selam vermekte sünnet olarak kabul edilir.
GÜNAYDIN DA TT OLDU
Diyanet İşleri Başkanı Profesör Doktor Ali Erbaş'ın bu açıklamasından sonra, Twitter'da ''Günaydın'' sözleri de gündem oldu. Günaydın yazarak atılan tweet sayısı 120 bini geçti.
GÜNAYDIN İÇİN SÖZLERİ OLAY OLMUŞTU
Ali Erbaş'ın daha önce bir yazısında ''günaydın'' ve ''tünaydın'' için dedikleri de gündem olmuştu.
Ali Erbaş, ''günaydın'' ve ''tünaydın'' ifadelerini, ''Cahiliye dönemi adeti'' olarak nitelendirmişti.
Ancak Ali Erbaş daha sonra, ''Günaydın demek cahiliye adetidir'' ya da ''Günaydın demeyiniz'' gibi bir sözüm asla olmamıştır" iddiasında bulunmuş ve ''Kaldı ki ben de zaman zaman aynı hitap şeklini kullanıyorum'' demişti.
ALİ ERBAŞ O YAZISINDA ŞU İFADELERİ KULLANMIŞTI:
Prof. Dr. Ali Erbaş, daha sonra yalanladığı yazısında kullandığı ifadelerle dikkat çekmişti. İşte yazısından o bölüm:
''Cahiliye döneminde birinin evine vardıkları zaman mahremiyete saygı göstermez, ‘Sabahınız hayat olsun’ gibi sözler söylerlerdi. Bizde bazı kimselerin kullandığı, ‘Günaydın, tünaydın’ ifadelerine benzer ifadelerdi bunlar.''