Stanislawa Wasilewska, 31 Ağustos 1944'te Varşova'da Nazi Alman birlikleri tarafından yakalandığında ve Ravensbrück'teki kadın toplama kampına gönderildiğinde 42 yaşındaydı. Ona 7257 nolu tutuklu numarası verildi ve değerli eşyalarına el konuldu. Ardından Neuengamme zorunlu çalışma kampına gönderildi.


80 YIL SONRA


Seksen yıl sonra, Almanya'daki Arolsen Arşivleri sayesinde değerli eşyalarına ulaşıldı. Wasilewska'nın mücevherleri, Varşova'da düzenlenen duygusal bir törenle torununa ve torununun torununa iade edildi.


TOPLAM 12 AİLE


Törende, II. Dünya Savaşı sırasında toplama kamplarında tutulan 12 Polonyalı'nın ailelerine, el konulan eşyaları geri verildi. Bazı akrabalar, uzun zamandır kayıp olan ve tanımadıkları aile üyelerinin anılarını alırken gözyaşlarına boğuldu. Bu tür törenlerin daha da artması planlanıyor.


GÜN YÜZÜNE ÇIKTI


Wasilewska'nın torununun kızı Malgorzata Korys, Associated Press'e yaptığı açıklamada, "Bu hayatımızda önemli bir an. Çünkü bu, hakkında tam olarak bilgi sahibi olmadığımız bir hikayeydi ve gün yüzüne çıktı" dedi.


DUYGUSAL VE TARİHİ


Başka bir aileden, 29 yaşındaki Adam Wierzbicki'ye Zofia Strusinska'ya ait iki yüzük, altın bir zincir ve diş dolgusu verildi. Wierzbicki, AP'ye yaptığı açıklamada, mücevherlerin geri verilmesinin duygusal nedenlerden dolayı önemli olduğu kadar tarihi nedenlerden dolayı da önemli olduğunu söyledi.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL