Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs 19'un Eris varyantının Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü açıkladı. Bu durum, yeniden kapanma gelir mi? sorusunu akıllara getirdi. Twitter'da bu konu hakkında endişelerini dile getiren vatandaşlar, konunun gündem olmasına da neden oldu. Trend listesinde üst sıralarda yer alan ''kapanma'' etiketine binlerce mesaj yağdı. Peki Türkiye'de yeniden kapanma olur mu? İşte bu sorunun cevabı haberimizde yer alıyor.

TÜRKİYE'DE YENİDEN TAM KAPANMA OLUR MU?

Bilindiği üzere Koronavirüs döneminde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Uzun süre hafta sonları ya da belirli saatlerde gerçekleştirilen bu yasaklar, yaşamımızı da zorlaştırmıştı. İş dallarının büyük sekteye uğradığı süreç tüm dünyada kalıcı izler bırakmıştı. Eris varyantı nedeniyle yine aynı olur mu? endişesi başladı. Hatta vatandaşlar, ''Yeniden tam kapanma olur mu?'' sorusunu sormaya başladı. Bunun nedeni Hindistan'da yaşanan kapanma kararı. Hindistan'da Nipah virüsü nedeniyle okullar tatil edildi. Ancak Türkiye'de böyle bir durum söz konusu değil. Fahrettin Koca da endişe edilecek bir durum olmadığını açıkladı.

Twitter'dan Doçent Doktor Kaan Yılancıoğlu da, ''Gripten farkı olmayan, belki o kadar bile tehlikeli olmayan bir Kovid-19 varyantı, Eris , üstelik neredeyse herkes artık bağışık, ülkemizde 9 kişide görülmüş, tekrar kapanma vs. beklemiyorum. Arkanıza yaslanın sorun yok...'' şeklinde yazdı.

OKULLAR TATİL Mİ EDİLECEK?

Tam kapanma olmayacağı gibi okulların tatil edilmesi de gündemde değil. Fahrettin Koca'dan ya da devletin herhangi bir kurumundan bu konuda da bir açıklama gelmedi.

FAHRETTİN KOCA NE DEDİ?

Bakan Fahrettin Koca yaptığı paylaşımda, ''Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurt dışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız.'' ifadelerini kullandı.

ERİS VARYANTININ BELİRTİLERİ 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Eris varyantının belirtilerinin, diğer COVID-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğu tespiti yapılmıştır. En yaygın görülen belirtiler de şu şekilde:

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı veya solunum güçlüğü,

Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü, baş ağrısı, yorgunluk, burun akıntısı veya tıkanıklığı,

Tat veya koku kaybı, ishal veya mide rahatsızlığı.

Editör: Orhan Duman