Covid-19 pandemisinin başlamasının üzerinden üç yılı aşkın süre geçti. Dünya genelinde 770 milyon vaka ve 6,9 milyon ölüm yaşandı. Türkiye'de ise resmi verilere göre 17 milyon kişi hastalığa yakalandı, 101 bin kişi hayatını kaybetti. Ancak halen etkin antiviral ilaçlar bulunmuyor.
EN BULAŞICI VARYANT: ERİS
Son aylarda dikkat çeken Eris varyantının, Omicron'dan türemiş olabileceği düşünülüyor. Bu varyant, en yeni ve şimdiye kadarki en bulaşıcı varyant.
VAKALARIN YÜZDE 20’Sİ ERİS VARYANTI
Dünya genelindeki vakaların yüzde 20'si Eris varyantından kaynaklanıyor. Dünya Sağlık Örgütü, Eris’i izlenmesi gereken varyant olarak tanımladı. Şu an için Eris varyantı ülkemizde oldukça az sayıda, fakat sonbahar dönemine girilmesi ve okulların açılmasıyla birlikte artmasından vakaların hızla artmasından endişe ediliyor. Eris varyantının diğer varyantlardan bulaşıcılığı daha fazla olduğu düşünülüyor. Bulaş yolu genellikle damlacık yolu ve enfekte yüzeylerle temas ile meydana geliyor.
KİMLER RİSK GRUBUNDA?
Eğitim sezonuna girdiğimiz günlerde ülkemizde önemli bir nokta da çocukların okullarda enfeksiyona maruz kalma ve aile üyelerine hastalığı yayma riski. Özellikle kapalı mekanlarda mesafe ve hijyen önlemlerine dikkat edilmesi, kaliteli uyku, alkol ve tütün mamullerinden uzak durulması ve bol su tüketilmesi gerekiyor.
ERİS VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?
Eris varyantı, semptom olarak diğer Covid-19 varyantlarından büyük farklılık göstermiyor. Sıklıkla ateş yüksekliği, öksürük, boğaz ağrısı, kas-eklem ağrıları, baş ağrısı, burun akıntısı-tıkanıklığı, tat ve koku kaybı ve ishal gibi diğer Covid türlerinde de görülen belirtilere sahip. Covid aşışı olmak hastalığa karşı tam koruma sağlamamasına rağmen aşı olmanın hastalığa yakalanma ve hastalığın hafif geçirilmesi üzerine olumlu etkisi mevcuttur. Diğer varyantlarda olduğu gibi maske-mesafe-hijyen ve kapalı ortamlardan uzak durulması en faydalı koruyucu faaliyetlerdir” şeklinde konuştu.
MEHMET KIZMAZ