Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya platformu olan Instagram’a erişim engeline dair yaptığı açıklamada eleştirileri sert bir dille yanıtlamış ve 'Sosyal medya platformlarının olumsuzluklarını görmezden gelenler, estirilen faşizme sessiz kalanlar, Türkiye'yi Batılı ülkelere şikayet etmekle meşgul. Özgürlükleri savunmanın yolu bu değil. Bunun adı 'ev zenciliği'dir. Batıdan daha Batıcı olan ev zencilerinin tek amacı sahiplerine hoş görünmektir.' ifadelerini kullanmıştı. 

Yılmaz Özdil YouTube programında Erdoğan’ın ‘ev zencisi’ benzetmesinin ne anlama geldiğini açıladı ve, “Dünyada asrın liderimiz kadar kendi vatandaşlarına bu kadar hakaret eden bir başka siyasetçi var mıdır, ben sanmıyorum görmedim hiç. İlla Hamas’ı destekleyecek illa Hamas için matem tutacaksın yoksa ev zencisisin, ‘cibiliyetin bozuk’ diyor.” ifadelerini kullandı.

EV ZENCİSİNİN ANLAMINI AÇIKLADI

Ev zencisinin ne anlama geldiğini ise şu sözlerle ifade etti; 'Amerikalı siyahisi bir aktivist vardı Malcom X, müslüman olmuştu, hacca gitmişti. Irkçı beyazlara karşı siyahi direnişin liderlerinden biriydi. Bu ev zencisi kavramını o icat etti. Bir konuşmasında iki tür ev zencisi olduğunu söyledi. Tarla zencisi ve ev zencisi. Ev zencisi adı üstünde evlerde uşak veya hizmetçi olarak çalışan köleler. Beyazlara hizmet eden efendisi olan beyazlara itaat eden, beyazların üstünlüğünü kabul eden, bu sayede daha iyi koşullarda yaşayan ev zencileri. Öbürleri de işte tarlada filan zor şartlarda çalışan, kötü yemek, kötü barakalarda kalan, beyaz efendilerinden nefret eden… Malcolm X, ‘Ben tarla zencisiyim' diyordu. Yani aslında siyahi insanların özgürlüğü için mücadele eden bir lider ama aslında siyahlara ırkçı, bu şekilde hakaret ediyor. Günümüzde de hala böyle kullanılıyor.

Erdoğan Kayyum

'İNSANLARI AŞAĞILIYOR'

ABD'de hala böyle beyazlarla iyi anlaşan, beyazlarla uyum içinde çalışan siyahlara ev zencisi denildiğini ve bu sözle insanların aşağılandığını söyleyen Özdil, Obama'ya bile ev zencisi denildiğini ifade etti. Erdoğan’ın da Haniye üzerinden matem tutmayan ve Instagram yasağı konusunda kendisi gibi düşünmeyenleri eleştirerek o ifadeyi kullandığını ve insanları aşağıladığını ifade etti. Eskiden de kendisi gibi düşünmeyenlere Erdoğan’ın ‘Beyaz Türkler’ dediğini belirten Özdil, Erdoğan’ın son konuşmasında prompterdaki konuşmasında bu kez ‘Ev zencisi’ kelimesinin kullanıldığını ifade etti.

Ja

ANNESİ VE AFRO TÜRK BİR BAKICISININ FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI

Bir fotoğraf paylaşan Özdil “Evet şu fotoğraftaki iki güzel kadına bakın. Sağdaki böyle dupduru güzelliğiyle beyaz tenli kadın benim annem, Nadide. Yanağında şark çibanı olan dünyadaki tek Giritliydi. Solundaki güzel güzel gülümseyen, güzel siyah tenli kadın ise Muazzez teyzem. Beni bebekken büyüten kadın. Evet ben bir Afro Türk kadın tarafından büyütüldüm. Birbirlerini öz kardeşten öte seven böyle kardeşliklerini, arkadaşlıklarını işte böyle fotoğraflarla ölümsüzleştiren bu iki kadının öyküsünü anlatacağım.” dedi.

Kaynak: DEMET SAROVA