Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında, iç savaşın patlak vermesinden bu yana yapılacak ilk yüz yüze görüşmenin her an gerçekleşebileceği bildirildi.

Esad'ın Rusya lideri Vladimir Putin ile Moskova'da yaptığı sürpriz görüşmenin ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iki liderin Erdoğan ve Esad arasındaki zirveyi konuştuklarını duyurdu. Ancak Peskov, müzakereler sonrası herhangi bir belgenin imzalanmadığını belirtti. Başkent kaynakları, görüşmenin çok yakında yapılabileceğini ve Erdoğan'ın hem Putin hem de Esad ile görüşmelerde bulunabileceğini ifade etti.

Türkiye gazetesinde yer alan bilgilere göre, Türkiye ve Suriye'nin normalleşme sürecini yürüten istihbarat birimleri son bir ayda üç kritik görüşme gerçekleştirdi. Bu gelişmelere paralel olarak, Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Direktörü Sergey Naryshkin'in Ankara'ya yaptığı özel ziyaret de dikkat çekti. Naryshkin'in MİT Başkanı İbrahim Kalın ile Esad-Erdoğan zirvesinin tarihi, yeri ve detaylarını görüştüğü ve bu buluşmanın son şeklini aldığı belirtildi.

Başkent kaynakları, buluşmanın çok yakında yapılabileceğini ve daha önce ertelenen Erdoğan-Putin görüşmesi ile paralel olarak Erdoğan-Esad görüşmesinin de gerçekleşebileceğini aktardı.

Rusya lideri Putin'in bu sürece dâhil olabileceği ifade ediliyor. Görüşme yeri olarak Irak'ın ilk günlerde öne çıktığı, ancak şu an Türkiye-Suriye sınırındaki Kesep Kapısı seçeneğinin değerlendirildiği belirtiliyor. Sürecin hızla ilerlediği ve en geç ağustos ayında iki liderin birlikte fotoğraf vereceği tahmin ediliyor. Erdoğan, daha önce Esad'ın Türkiye'de ağırlanabileceğini veya görüşmenin üçüncü bir ülkede yapılabileceğini ifade etmişti; Irak da Bağdat'ta yapılması önerisinde bulunmuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ