2024 yılı sonunda enflasyon oranının yüzde 41,5 olacağı belirtiliyor. Bu oran, emeklilere yapılacak zammı etkileyen önemli bir faktör.

Bununla beraber emeklilerin alacağı zam oranının yanı sıra, en düşük emekli maaşına yönelik refah payının ödenip ödenmeyeceği de merak konusu.

Temmuz, ağustos ve eylül ayları için toplam enflasyon oranı yüzde 8,92 olarak açıklandı. Ekim, kasım ve aralık aylarının enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, emeklilere yapılacak zam oranı netleşecek.

Orta Vadeli Program'da 2024 yılı sonu için enflasyon tahmini yüzde 41,5 olarak ifade edildi. Eğer bu tahmin gerçekleşirse, son 6 aylık enflasyon oranının toplamda yüzde 13,44 olması bekleniyor.

Refah payı verilecek mi?

Son 6 aylık enflasyon oranının yüzde 13,44 olması durumunda, emeklilere refah payı verilip verilmeyeceği gündeme gelecek. Eğer refah payı verilirse, bu ödemenin 2024 Aralık veya 2025 Ocak'ta maaşlara yansıtılması bekleniyor.

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri için zam oranlarının iyileştirilmesi gündeme gelebilir. Bu durumda, zam oranlarının yüzde 20’nin üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor. En düşük emekli aylığının  ne kadar olacağı ise enflasyon rakamlarıyla birlikte merakla bekleniyor.

En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

2025 Ocak ayında kesinleşecek enflasyon verileri sonrası, en düşük emekli aylığının 10 bin TL'den 12.500 TL'ye çıkarılması planlanıyor. 11 bin TL ve altındaki aylıklara sahip olanların sıfır zam riski taşımaması için taban maaşların da artırılacağı düşünülüyor.

Refah payı hariç, taban emekli aylığının yüzde 13,44 oranındaki artışla 14 bin 180 TL’ye çıkması bekleniyor. Tüm bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, en düşük emekli maaşının 14-15 bin TL bandında olması öngörülüyor. Ancak kesin rakamlar 2025 Ocak ayında açıklanacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ