İki Alman savaş gemisinin komutanları, Berlin'den gelecek emirle, önümüzdeki ay Tayvan Boğazı'ndan geçip geçmeyeceklerine karar vereceklerini söyledi. Bu durum Pekin'in tepkisini çekti.

ABD ve Kanada'nın da aralarında bulunduğu diğer ülkeler son haftalarda Boğaz'a savaş gemileri gönderirdi. Emir gelirse bu, Alman donanmasının 2002'den bu yana Boğaz'dan ilk geçişi olacak.

EGEMENLİK İDDİASI

Çin, Tayvan üzerinde egemenlik iddia ediyor. İki tarafı ayıran ve Güney Çin Denizi'nin bir parçası olan yaklaşık 180 km genişliğindeki su yolu üzerinde yargı yetkisine sahip olduğunu söylüyor. Tayvan, Çin'in egemenlik iddialarına şiddetle karşı çıkıyor. Yalnızca halkının kendi geleceğine karar verebileceğini söylüyor.

TİCARET ROTASI

Tayvan Boğazı, dünya konteyner gemilerinin yaklaşık yarısının geçtiği önemli bir ticaret rotası... Hem ABD hem de Tayvan tarafından uluslararası su yolu olarak kabul edilmektedir. Deniz görev grubu komutanı Tümamiral Axel Schulz, Reuters'e telefonla verdiği röportajda, "Karar henüz alınmadı" dedi ve hava durumunun da rol oynayacağını sözlerine ekledi.

DOSTLARIN YANINDAYIZ

Schulz, "Burada bayrağımızı dalgalandırarak ortaklarımızın ve dostlarımızın yanında olduğumuzu göstereceğiz. Toprak anlaşmazlıklarının barışçıl çözümüne ve serbest/güvenli deniz yollarına olan bağlılığımızı gösteriyoruz" şeklinde konuştu. Pekin, özellikle Amerikan savaş gemilerinin su yolundan geçmesini düzenli olarak kınayarak, bu tür operasyonların bölgede barış ve istikrarı baltaladığını söylüyor. Almanya'nın hamlesini de hoş karşılamadılar.

Kaynak: HABER MERKEZİ