Emekli olmayı planlayan kişiler için uyarılar peşe peşe gelmeye devam ediyor. Prim harici emeklilik koşullarını karşılayanlar beklemede kalırken, sosyal güvenlik uzmanları bu kişilerin vakit kaybetmeden harekete geçmesinin avantajlı olacağına dikkat çekti

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) emeklilik sistemi kapsamında bazı kişilere borçlanma yoluyla prim tamamlama imkanı sunuluyor. Bu yöntemle, eksik prim günlerini para ödeyerek tamamlayan sigortalılar, emeklilik için gerekli tüm koşulları yerine getirmiş oluyor. Ancak uzmanlar, bu fırsattan yararlanmak isteyenlerin hızlı davranması gerektiğine dikkat çekiyor. Geç kalanlar büyük kayıplar yaşayabilir.

Her sigortalı prim borçlanma hakkına sahip değilken belirli şartları karşılayanlara tanınıyor. En yaygın bilinen borçlanma türleri arasında askerlik ve doğum borçlanması bulunuyor.

Erkekler askerlik süresini, kadınlar ise 3 çocuğa kadar her bir çocuk için 2 yıl borçlanabiliyor. Örneğin, 3 çocuk annesi bir kadın, 6 yıl borçlanarak 6 yıllık prim satın alma hakkı elde edebiliyor ve bu sayede emeklilik sürecini hızlandırabiliyor.

BORÇLANMA MALİYETLERİ ARTACAK

Borçlanma yapacak olanlar, 2024 yılı sonuna kadar geçerli olan tarifeye göre aylık en az 6.400 TL ödeme yapıyor. Yıllık maliyet ise 76.809 TL'yi buluyor. Ancak bu maliyetler, 1 Ocak 2025 itibarıyla asgari ücrete gelecek zamla birlikte artacak.

Asgari ücrete yüzde 20 zam yapılması durumunda, bir yıllık borçlanma maliyeti yaklaşık 15.000 TL artabilir. Bu yüzden, borçlanma planı olanların, 2024 yılı sona ermeden başvurularını yapmaları öneriliyor.

GEÇ KALANLAR DÜŞÜK MAAŞ ALACAK

Borçlanma ve emeklilik işlemlerini 2025'e erteleyenler, sadece daha fazla prim ödemekle kalmayacak, aynı zamanda bağlanacak emekli maaşı da bu yıla göre yüzde 35 daha düşük olacak.

Bu nedenle sigortalıların, 2024 yılı bitmeden borçlanma işlemlerini tamamlamaları ve emeklilik başvurularını yapmaları büyük önem taşıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ