Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da son aylarda yaşanan yakıt sıkıntısı ve fiyat artışları nedeniyle akaryakıt istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Ancak elektrikli araç sahipleri bundan hiç etkilenmedi. Üstelik bu arabalara karşı olan ilgi, inanılmaz şekilde artıyor.

4 KATTAN FAZLA

Ülkede şu anda 100.000'e yakın sayıda elektrikli araç bulunuyor. Etiyopya Hükümeti, sayının 2032'ye kadar dört katından fazla artacağını tahmin ediyor. Bunun büyük nedeni, ulusal hükümetin bu yılın başlarında tüm benzinle çalışan binek araçlarının ithalatını yasaklayarak dünyada bunu yapan ilk ülke olması.

VERGİ YÜZDE 15

Ayrıca ithal otomobillerdeki vergiler de şaşırtıcı... Ülkenin maliye bakanlığına göre; benzinli araçlardaki vergi, yasaklanmadan önce %200'e kadar varırken, tam montajlı elektrikli araçlar için ithalat vergisi yalnızca %15...

ÇİFT TARAFLI KAZANÇ

Etiyopya, yakıt ithalatının pahalı olması ve ülke elektriğinin %96'sının temiz hidroelektrik enerjisinden gelmesi nedeniyle elektrikli araçlara yöneliyor. Bu durum, hem ülkenin mali durumu hem de çevre açısından çift taraflı bir kazanç sağlıyor. Çin'de de elektrikli araç satışlarında inanılmaz bir artış yaşanıyor.

Muhabir: Lila Okyanus