İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı, Padişah I. Mahmud tarafından 1732-1733 yılları arasında inşa ettirilen Taksim Maksemi’ni restore ederek, müze haline getirdi. "Cumhuriyet Müzesi"nin açılış törenine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Eyüpsultan Belediye Başkanı Mithat Bülent Özmen ve Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı da katıldı. 

"TAKSİM İSTANBUL'UN KALBİ"

Törendeki konuşmasına "İstanbul'un kalbindeyiz" diyerek başlayan Ekrem İmamoğlu, "İstanbul'da yaşamak çok kıymetli. Büyük sorumluluk isteyen, çok köklü, çok renkli bir tarihin içinde yaşamak demek aslında. Dolayısıyla bu gururla, bu keyifle buradayız. Taksim'in İstanbul'un kalbi olduğunu hepimiz biliyoruz aslında. Aslında Taksim Meydanı değil, Taksim Cumhuriyet Meydanı. Bir yanıyla da Cumhuriyetin, Cumhuriyetimizin şahitliklerini burada biliriz. Tarihten okuruz. Belki yaşamışızdır" ifadelerini kullandı.

"ATAMIZI ANARKEN TÜYLERİM DİKEN DİKEN OLUR"

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, Ulu Önder'e ne kadar minnet duysak azdır" diyen İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Ben, Taksim Meydanı'nda ya da bir anıtın önünde bir bayramı kutlarken, hele hele 10 Kasım'da Atamızı anarken, minnetle yad ederken tüylerim diken diken olur. Gözlerim hafif nemlenir. Bu aslında bir gurur ifadesi, aynı zamanda bir hüzün tabii ki Atamızı kaybetmiş olmaktan dolayı. Ama insanlar bazen öyle kalıcı eserler bırakır ki size, ilelebet yaşar. Yaşadıkça da büyür, güzelleşir. Cumhuriyet, tam da öyle bir şey. Cumhuriyeti demokrasiyle, iyilikle, güzellikle, bilimle, sanatla, kültürle, üretimle, sanayiyle, teknolojiyle buluşturdukça, çok daha güzel günlere, nitelikli yaşam alanlarında birlikte ulaşmak dileğiyle. Sizlere çok güzel işler kazandırmak, bizim en büyük emelimizdir. Bu amaç doğrultusunda da öyle çok çalışacağız ki, bizi seyrederken yorulacaksınız."

Konuşmaların ardından İmamoğlu ve beraberindeki heyet, Cumhuriyet Müzesi’nin ilk ziyaretçileri oldu. Müze, pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Kaynak: Haber Merkezi