İsrail ve Filistin savaşında dokuzuncu gün geri kalmak üzere. İnsani dramların yaşandığı çatışmalar aynı zamanda ekonomilerinde tedirgin olmasına neden oldu.
Analistler, savaşın yayılmasından ve İran ile Lübnan çatışmalara dahil olmasından endişe ediyor.
İşte uzmanlara göre savaşa yönelik 3 senaryo ve ekonomiye olası etkileri…
EKONOMİSTLERE GÖRE 3 KRİTİK SENARYO
ABD’li haber ajansı Bloomberg, İsrail ile Filistin arasında başlayan çatışmaların gidebileceği üç senaryoyu piyasalar açısından inceleyerek şöyle sıraladı:
1. senaryo: Çatışmanın İsrail ve Gazze arasında sınırlı kalması (Ekonomik etkisi: Petrol fiyatlarında 4 dolarlık yükseliş, oynaklık endeksi (VIX) etkisi sınırlı. GSYH etkisi:-0,1 puan. Enflasyon etkisi:+0,1 puan)
2. senaryo: Çatışmanın Lübnan ve Suriye gibi komşu ülkelere yayılması ve özellikle İsrail ile İran arasında bir vekalet savaşına dönüşmesi (Ekonomik etkisi: Petrol fiyatlarında 8 dolarlık yükseliş, VIX etkisi +8 puan. GSYH etkisi:-0,3 puan. Enflasyon etkisi:+0,2 puan)
3. senaryo: İki bölgesel düşman arasında doğrudan askeri alışverişin tırmandırılması (Ekonomik etkisi: Petrol fiyatlarında 64 dolarlık yükseliş, VIX etkisi +16 puan. GSYH etkisi:-1 puan. Enflasyon etkisi:+1,2 puan)
Üç senaryoda da en çok etki altında kalacak olan emtia petrol olacak gibi görünüyor. Uzmanların en az ihtimal verdikleri üçüncü senaryo ise en kötü olan olarak aktarıldı. Buna göre, küresel ekonominin resesyona girmesi neredeyse kaçınılmaz.
İRAN VE LÜBNAN DAHİL OLURSA STAGFLASYON KAÇINILMAZ
2008 küresel finans krizini tahmin eden isimlerden olması sebebiyle “kriz kahini” olarak tanınan, New York Üniversitesi Profesörü Nouriel Roubini ise İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme riskinin tam olarak fiyatlanmadığı uyarısında bulundu.
Roubini ayrıca İran ve Lübnan’ın da olaya dahil olması durumunda Körfez’den petrol arzının kesintiye uğrayacağını ve petrol fiyatlarında bir sıçrama olacağını belirterek, “O zaman ekonomik etki çok büyük olur. Yükselen petrol fiyatları stagflasyonist bir şok yaratabilir. Bu temel senaryo değil ama bu bir risk” dedi.