Çin'in nüfus azalmasının ülke ekonomisi üzerinde büyük etkisi var. Son on yılda evlilik oranları yarı yarıya azaldı. Yılın ilk yarısında sadece 3.4 milyon çift evlendi. Ekonomistler, yaşlanan nüfusun yavaş büyümeye ve daha düşük verimliliğe yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Ekran Görüntüsü 2024 08 16 173811
PARA BİRİKTİRİYORLAR


Çin'in nüfusu son iki yıldır azalıyor ve hükümetin 2024'ün ilk yarısını kapsayan verilerine göre, bu eğilimin ülke ekonomisi üzerinde büyük etkisi olduğu görülüyor. Araştırma şirketi Rhodium Group'un son raporuna göre; Çinli tüketiciler harcamalarını azaltıyor. Bu durum, emeklilik için para biriktiren ve yaşlanan nüfusun bir sonucu olabilir.


15 MİLYAR DOLAR AZALDI


Ülkeye yapılan elmas ithalatı, 2023'ün ilk yarısına kıyasla yılın ilk yarısında %28 düştü. Emlak piyasasında da zorluklar devam ediyor. Yaşlanan nüfustan kaynaklanan azalan satışlar ve düşük büyüme, ülkeye yapılan yatırımın durmasının bir nedeni olabilir. Hükümet verilerine göre; Çin'e yapılan doğrudan yabancı yatırım son çeyrekte 15 milyar dolar düştü. Bu, son çeyrek yüzyıldaki en büyük ikinci yatırım düşüşü oldu.


770 MİLYONA DÜŞEBİLİR!


Yaklaşık 1.4 milyar olan Çin'in nüfusu, üst üste ikinci yıl düşüş yaşadı. Ölüm oranı doğum oranını geçtiği için ülke 2 milyondan fazla insan kaybetti. Birleşmiş Milletler, son Dünya Nüfus Beklentileri raporunda, 2100 yılına kadar ülkede sadece 770 milyon insan olabileceğini öngördü.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL