Demans, unutkanlığın ön planda olduğu birçok hastalığa verilen genel bir isimdir. Özellikle yaşlılarda sıkça rastlanır ve farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Halk arasında bu rahatsızlığa ‘bunama’ denir. 

HENÜZ TEDAVİSİ YOK

Şu anda demansın tedavisi yok, ancak erken tıbbi müdahale hastalığın daha iyi yönetilmesine yardımcı olabilir. Araştırmalar, Birleşik Krallık'ta 944.000'den fazla kişinin demans hastası olduğunu ve bu sayının gelecekte artmasının beklendiğini gösteriyor. Alzheimer hastalığı demansın en sık görülen nedeni olup bunu vasküler demans, Lewy cisimcikli demans ve frontotemporal demans takip etmektedir.

İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), demans semptomlarının arasında hafıza kaybı, yavaş düşünme hızı, azalmış zihinsel keskinlik ve çabukluk, ruh hali değişiklikleri ve günlük aktivitelerdeki zorlukların bulunabileceğinin altını çiziyor. Ancak tek işaret bunlar değil; koku kaybı da bir uyarı işareti olabilir.

BU BİR BELİRTİDİR


Araştırmaya göre bu semptom, muhtemelen duş alırken fark edilen erken evrelerdeki durumu tanımlayabiliyor. Chicago Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, kişinin koku alma duyusunda önemli bir azalmanın demansın erken bir belirtisi olabileceğini ortaya çıkardı.

Çünkü hafıza kokuları tanımada çok önemli bir rol oynuyor. Araştırmacılar, görme ve işitme testlerine benzer bir koku testi taraması geliştirmeyi hedefleyerek 515 yaşlı yetişkinde koku duyusunu analiz etti. Uzmanlar, bu testlerin insanları, banyo yaparken şampuan ve duş jeli kokusunu alma yeteneğinin azalması gibi olası uyarı işaretlerine karşı dikkatli olmaya teşvik etmede yararlı olabileceğini öne sürüyor.

HEMEN DOKTORA GİT


Koku alma ve sinüs hastalıkları üzerine çalışan Chicago Üniversitesi'nde cerrahi profesörü olan Jayant M. Pinto şu uyarıyı yaptı: 

"Bu çalışma, koku alma duyusundaki hızlı bir düşüş konusunda gerçekten iyi bir gösterge. Hafızanız konusunda endişeleniyorsanız veya demans hastası olabileceğinizi düşünüyorsanız doktorunuza görünmeniz iyi bir fikirdir. Başka birinin belirtilerinden endişeleniyorsanız, onu bir pratisyen hekimden randevu almaya teşvik edin ve belki de onunla gitmeyi önerin.

Kaynak: GALİP ÖZTÜRK