Çekya ordusunun azalan asker sayısını artırmayı amaçlayan pilot programına katılan onlarca öğrenci, eğitim görüyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki durum sonrasında Moskova'nın bölge için tehlikeli olduğu düşünülüyor.


80 ÖĞRENCİ KATILDI


Yaklaşık 80 Çek lise öğrencisi, yaz tatillerinin bir kısmını Prag'ın batısındaki kapalı bir askeri bölgede yürütülen dört haftalık eğitim programında ordu hayatını öğrenerek geçirmeyi seçti.


SİSTEM SÜRDÜRÜLEMEZ


Ancak Çekya Silahlı Kuvvetleri Komutanı General Karel Rehka, mevcut sistemin sürdürülemez olduğunu söyledi. Reuters'e konuşan bir yetkili, "Gelecekte herhangi bir potansiyel düşmanı caydırmak istiyoruz. Ordudaki insan kaynaklarının eksikliği konusunda bir şey yapmazsak, ileride sıkıntı yaşayabiliriz" dedi.


YALNIZ DEĞİLLER


En son ordu verilerine göre; Çekler 2021'de asker alım hedeflerinin yüzde 56'sına ulaşırken, 2022'de bu oran yüzde 85'e yükseldi. Yine de gençlerin orduya katılma konusunda pek hevesli olmadıkları konuşuluyor. Çekler yalnız değil. Polonya, Macaristan, Romanya ve Slovakya, yeni askerler kaydetmek ve deneyimli olanları elde tutma konusunda zorluk çekiyor.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL