Avrupa Komisyonu, Portekiz'in şu ana kadar yaklaşık 5.500 hektarlık alanı yok eden orman yangınlarıyla mücadele için Madeira Adası'na iki yangın söndürme uçağı gönderdiğini duyurdu... Destek, bu tür felaketlere müdahale eden AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında sağlanıyor. Komisyon sözcüsü, Avrupa Birliği'nin İspanya'daki stratejik rezervinden iki uçağın Madeira'daki yangınlarla mücadeleye yardımcı olmak üzere devreye gireceğini söyledi.


UYDU GÖRÜNTÜLERİ


Sözcü, Portekiz'in Çarşamba günü geç saatlerde komisyondan yardım istediğini belirtti. Komisyonun ayrıca Portekiz makamlarına AB'nin Copernicus Dünya gözlem programından alınan uydu görüntüleri sağladığını da sözlerine ekledi.


ŞİDDETLENİYOR


İspanya Hava Kuvvetleri'ne ait iki ağır su bombardıman uçağı bölgeye ulaştı ve çalışmalara katıldı. Orman yangını geçen haftadan beri adanın merkezinde şiddetleniyor. Sivil savunma; 125 itfaiyeci ve personelin yangınla mücadele ettiğini söyledi.


ANA AMAÇLARI


Söndürme çalışmaları kuvvetli rüzgarlar ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle sekteye uğradı. Yetkililere göre, yakın zamanda üç cephe aktifti ve erişimi zor bir dağ sırası boyunca yayılıyordu. Acil müdahale ekiplerinin temel amacı, yangının UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan defne ormanına ve Pico Ruivo bölgesindeki hidroelektrik santraline ulaşmasını önlemek.

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ