Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmek için Pyongyang’tan çıktığı tren yolculuğunda Vladivostok’a ulaşacak.Bu görüşme Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un’un dört yıl aradan sonra yurtdışına ilk uluslararası ziyaretini gerçekleştiriyor. İki lider arasındaki görüşmede Kuzey Kore’nin Ukrayna savaşında Rusya’ya silah desteğinin kesinleşmesi bekleniyor. 
Rusya’nın Ukrayna savaşında eriyen mühimmatına karşı Kuzey Kore’nin ciddi bir destek sağlamasına kesin gözüyle bakılıyor. 



Kim Jong Un, en son ziyaretini, 2019’da ABD Başkanı Donald Trump ile karşılıklı nükleer silahsızlanma konusunda ters düşmesinin ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek için yine Vladivostok’a yapmıştı.
Kim Jong Un’u taşıyan 20 vagonlu zırhlı tren, ağırlığı nedeniyle saatte 59 kilometre hızın üzerine çıkamıyor. 



Bu nedenle Kim Jong Un’un Pyongyang’tan Vladivostok’a yolculuğunun yaklaşık 24 saat sürdüğü belirtiliyor. Kuzey Kore’nin Çin’le direkt, Rusya’ya ise ek bağlantısı olarak demiryolu ağı bulunuyor. 
Kuzey Kore’de 3 kuşaktır iktidarı elinde tutan Kim hanedanı, sadece tren kullanıyor.Bu her ne kadar uçaktan korkmaları olarak belirtilse de dede, oğul ve torun Kim’in güvenlik nedeniyle tren kullandıkları belirtiliyor.


Kim Jong Un’un dedesi Kim Il Sung, 1984’te trenle çıktığı yolculukta sırasıyla Çin, Sovyetler Birliği, Polonya, Doğu Almanya, Çekoslovakya, Yugoslavya ve Bulgaristan’a kadar gitmişti.Kim Jong Un’un babası Kim Jong Il ise Ağustos 2011’de 4 bin 500 kilometre yol kat ederek Pyongyang’tan Ulan-Ude’ye giderek dönemin Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev ile bir araya gelmişti.Hatta Kim Jong Il (yani mevcut liderin babası) Aralık 2011’de trenle ülke içinde bir seyahatteyken hayatını kaybetmişti.Kim’lerin trenleri demek daha doğru. İlk tren önden giderek demiryolu ağının güvenliğini sağlıyor.


İlk treni 20 dakika ila 1 saat farkla takip ettiği belirtilen ikinci treni izliyor.Trende Rus, Çin, Kore ve Japon mutfağından yemekler ve en lüks Fransız şarapları servis ediliyor.


Trenlerden birinde iki zırhlı Mercedes makam aracı da bulunuyor.İstasyonlara yerleştirilen Kuzey Kore İstihbarat Servisi elemanları güvenliği sağlıyor.Tren ayrıca havadan Sovyet döneminden modifiye edilmiş uçaklar ve helikopterler tarafından korunuyor. Üçüncü tren ise korumalar, bürokratlar ve dış gezide yer alan diğer resmi kişilerden oluşuyor. Kuzey Kore liderinin Rusya ziyaretinde de otel yerine treninde konaklaması bekleniyor.Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de özellikle son dönemde can güvenliğinden ötürü uçak yerine daha çok treni tercih ettiği öne sürülüyor. 

Kaynak: GALİP ÖZTÜRK