NASA'nın 7 yıl önce başlattığı görev kapsamında bu zamana kadarki en büyük asteroit örneği Bennu asteroidinden alındı. 2016'da görevlendirilen Osiris-Rex uzay aracı, aldığı örneği dünyanın yakınından geçerken kapsülle fırlattı. Utah Çölüne paraşütle inen örneğe ulaşmak için uzmanlar yola çıktı. Helikopterler daha sonra örneği NASA'nın Teksas'taki Johnson Uzay Merkezi'ne götürülmek üzere geçici bir laboratuvara getirecek. Bennu'dan alınan örnekleri analiz etmek için özel bir tesis inşa edildi.

ÖRNEKLERİN BİR KISMI DÖKÜLDÜ
Bilim adamları, kapsülün Bennu olarak bilinen karbon açısından zengin asteroitten en az bir bardak örnek içerdiğini tahmin ediyor. Örneklerden bazıları, üç yıl önce toplama sırasında uzay aracının çok fazla toplama yapması ve kayaların konteynerin kapağını sıkıştırması sonucu dökülmüştü.

DÜNYAYA ÇARPACAĞI BELİRTİLDİ

Bilim insanları, Bennu asteroidinin dünyaya çarpma ihtimali olduğunu ve bu çarpmanın 24 atom bombası büyüklüğünde olacağını belirtti. Bu çarpmanın, tam 159 yıl sonra, 24 Eylül 2182'de olacağı açıklandı. Bu nedenle bilim insanları Bennu'yla ilgili araştırma başlatarak 8 Eylül 2016'da OSIRIS-REx uzay aracını asteroidden örnek almak üzere fırlattı. NASA'nın gönderdiği araç, 2018'den 2020'ye kadar asteroidi izleyerek rotasının belirlenmesine de yardımcı oldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ