Şu korkunç senaryoyu bir düşünün: Avrupa'ya sıcak su getiren Atlas Okyanusu'nun deniz akıntıları çökecek ve kıtanın geniş kısımları, Kuzey Kutup Dairesi kadar soğuk olacak. Avrupalı bilim insanlarından oluşan bir ekip, Nature Communications dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada, tam da bu senaryoya karşı uyarıyor.

BÖYLE DEVAM EDERSEK

Eğer böyle devam edersek, Amazon yağmur ormanlarının yok olması ve kutuplardaki buzulların erimesiyle birlikte bu felaket niteliğindeki çöküşün gerçekten yaşanması kaçınılmaz.

GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ!

Bilim insanları, küresel ısınmayı geçici olarak 1.5 santigrat derece eşiğinin altına düşürsek bile, önümüzdeki 300 yıl içinde sistemlerin çökme olasılığının yüzde 45 veya daha fazla olduğunu söylüyor. Daha da kötüsü, çöküş geri döndürülemez olabilir.

UYGULANMASI GEREK

Uzmanlar, "Karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik yerel politikaların sadece taahhüt edilmesi değil, benimsenmesi ve uygulanması gerekiyor. Ayrıca riskleri azaltmak için daha önemli ve acil bir çabaya ihtiyaç var" dedi.

HİÇBİR ÜRÜN YETİŞMEYECEK

Atlas Okyanusu akıntılarının yavaşlaması ve sonunda çökmesinin etkileri, Avrupa'daki tarım için korkunç olacak. Herhangi bir şey yetiştirilemeyecek. Veya inanılmaz şekilde zorlaşacak. Küresel ısınmanın da etkisiyle kutuplardaki buzulların erimesi ve Amazon yağmur ormanlarının kurak savana dönüşmesi zaten berbat olan durumu daha da kötüleştirecek. Bilim insanları, iklim değişikliğinin en kötü etkilerinin önüne geçecek olan karbon emisyonlarının acilen sıfıra indirilmesi çağrısında bulunuyor. Bu bile kesin bir kurtuluş olmayabilir!

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ