İklim değişikliğinin etkilerine ilişkin yeni bir rapor, aşırı kuraklıktan etkilenen kara yüzeyinin 1980'lerden bu yana üç katına çıktığını ortaya koydu. Lancet Countdown on Health and Climate Change'in analizine göre; geçen yıl Dünya'nın kara yüzeyinin yüzde 48'inde en az bir ay aşırı kuraklık yaşandı. Bu oran 1980'lerde ortalama yüzde 15'ti.
SADECE YÜZDE 5'Tİ
Dünyanın yaklaşık %30'u ise 2023'te üç ay veya daha uzun süreli aşırı kuraklık gördü. "3 aylık" rakamlar incelendiğinde 1980'lerde bu oran ortalama %5'ti! Yeni araştırma, kuraklığın ne kadar hızlı ivme kazandığını gözler önüne seriyor.
KOŞULLARI DEĞİŞTİREBİLİR
İklim değişikliği küresel yağış modellerini değiştiriyor. Bazı bölgeleri kuraklığa daha yatkın hale getiriyor. Kuraklığın artışı özellikle Güney Amerika, Orta Doğu ve Afrika'da şiddetli oldu. Güney Amerika'nın Amazon bölgesinde kuraklığın hava koşullarını değiştirme tehlikesi bulunuyor.
AĞAÇLAR ÖLÜYOR
Yağmur bulutlarının oluşmasını teşvik etmede rol oynayan ağaçlar ölüyor. Hassas bir şekilde dengelenmiş yağış döngüleri bozuluyor. Kuraklık, seller ve küresel ısınma arasındaki bağlantı karmaşıktır. Sıcak hava, topraktan suyun buharlaşmasını artırır ve bu da yağmurun olmadığı dönemleri daha da kuru hale getirir.