Japonya, COVID-19 salgınının ardından yaptığı kapsamlı reformlar sayesinde 2024 En İyi Ülkeler endeksinde altıncı sıradan ikinci basamağa yükseldi. US News&World Report tarafından Wharton School işbirliğiyle derlenen endeks; ülkeleri iş dünyasına açıklık, güç, sosyal amaç ve kültürel etki gibi çeşitli kategorilerde değerlendiriyor.

YERİNİ KORUYOR

Şu anda dokuzuncu yılında olan endeks, Japonya'yı zirvedeki yerini koruyan İsviçre'nin hemen arkasına koydu. ABD onları izledi. Rapor; Japonya'nın yükselişini, yenilik, altyapı ve yasal çerçeve gibi faktörleri değerlendiren "girişimcilik" kategorisindeki etkileyici performansına bağladı.

KANADA ZORLADI

Ülkenin pandemi sonrası turizm patlaması ve uluslararası yatırım için çekiciliği, iyileşen konumuna daha da katkıda bulundu. Kanada, geniş doğal kaynakları ve misafirperver göç politikaları nedeniyle dördüncü sırayı alırken, Avustralya yüksek yaşam kalitesi ve ekonomik istikrarı nedeniyle beşinciliği elde etti.

ÇİN 16. SIRADA

Japonya harici başka hiçbir Asya ülkesi ilk 10'a giremezken, Singapur kişi başına düşen yüksek GSYİH ve düşük işsizlik oranı nedeniyle 14. basamakta yer aldı. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin 16. sırayı alırken, Güney Kore'nin gelişen ekonomisi listede 18. sırayı ele geçirdi. Türkiye ise 31. basamaktaydı...
 

Muhabir: Öznur Demirbey