Çin'in kuzeybatısında genç bir kadının 3.600 yıllık tabutuna ulaşıldığında , arkeologlar kadının boynunda mücevher gibi duran gizemli bir madde keşfetti. Peynirden yapılmıştı ve bilim insanları bunun şimdiye kadar bulunan en eski peynir olduğunu söylüyor.


YUMUŞAK DEĞİL


Çalışmanın ortak yazarı olan Fu Qiaomei, "Normal peynir yumuşaktır. Bu değil. Şimdi gerçekten kuru, yoğun ve sert toz haline geldi" dedi. Peynir örneklerinin DNA analizi yapıldı. Bu keşif ayrıca hayvancılığın Doğu Asya'da nasıl geliştiğini de gösteriyor.


İYİ KORUNMUŞTU


Bronz Çağı'na ait tabut, 2003 yılında Xiaohe Mezarlığı'nda yapılan kazıda keşfedilmişti. Fu, kadının tabutunun örtülüp gömülmesi nedeniyle, çizmelerinin, şapkasının ve vücuduna sarılı peynirin iyi korunmuş olduğunu söyledi.


ONLAR İÇİN ÖNEMLİYDİ


Eski cenaze törenleri genellikle gömülen kişi için önemli olan eşyaları da içeriyordu. Bu eşyaların bedenin yanında kefir peyniri parçaları içermesi, peynirlerin hayatları için önemli olduğunu gösteriyordu. Peynire olan düşkünlüğün binlerce yıl öncesine dayandığı biliniyor.
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL