Tarapaca Üniversitesi'nden Profesör Bernando Arriaza; Şili'nin Atacama Çölü'nün, Mısırlılar'dan iki bin yıl önce, yani net tarih olarak 5 bin yıl önce ölülerini mumyalamaya başlayan antik bir topluluk olan Chinchorro halkına ev sahipliği yaptığını belirtti. Kurak çöl; arkeologlara, Chinchorro halkının bir zamanlar nasıl yaşadığına dair bilgi veren mumyalanmış kalıntıları ve çevredeki diğer ipuçlarını korumuştur.

DÜNYA MİRASI ALANI

Arkeologlara göre; mumyalanmış bedenler ayrıca saz battaniyeler, kil maskeleri, insan saçı ve daha fazlasıyla süslenmiştir. UNESCO, bölgeyi Dünya Mirası Alanı olarak belirlemiş olsa da, bu karar, kalıntıların tamamını kurtaramayabilir. Arica antik kentindeki Miguel de Azapa Arkeoloji Müzesi de dahil olmak üzere birden fazla müze, Chinchorro kültürünü sergiliyor.

SICAKLIKLAR ARTARSA

Bazı mumyalar ve diğer kalıntılar bu sergilerde güvenle sergileniyor, ancak kurak çölde hala saklı olan kalıntılar risk altında. Şili'den paleoekolog Claudio LaTorre, "Şili'nin kuzey kıyılarında deniz yüzeyi sıcaklıklarında bir artış olursa, atmosferdeki nemi artıracaktır. Ve bu da, bugün ayrışmanın olmadığı yerlerde ayrışmaya yol açacak ve mumyaların yok edecektir" dedi. Arkeologların çevrede bulabilecekleri diğer ipuçları da kaybolabilir.

CİDDİ KAYNAK ŞART

LaTorre, "İnsan kaynaklı iklim değişikliği, bizi gerçekten endişelendiren bir konu. Çünkü bugün çölü oluşturan birçok farklı unsuru değiştirecek" dedi. Tarapaca Üniversitesi'nden Profesör Bernando Arriaza ise, "Bulabildiğimiz kadar çok mumyayı bir an önce çölden çıkarmamız gerekiyor. Bu çok büyük bir zorluk çünkü ciddi kaynaklara ihtiyacınız var. Bu konuda herkes elini taşın altına sokmalı" yorumunda bulundu.

Muhabir: SERKAN BAYAR