Wiener Zeitung, Viyana merkezli günlük bir gazetedir. Son yasa değişikliği nedeniyle gazetenin basılı formatı karlı olmaktan çıktığı için artık sadece çevrimiçi olarak yayın yapacak. Bu durum, dünyanın en eski gazetesi olan Wiener Zeitung'ın, yayın hayatına başladığı tarihten yaklaşık 320 yıl sonra son günlük baskısını gerçekleştirdiği anlamına geliyor.
Nisan ayında Avusturya'da yeni sağcı koalisyon hükümeti tarafından kabul edilen bir yasa, Wiener Zeitung'un resmi gazete statüsünü sona erdirdi ve şirketlere gazetenin kağıt baskısında kamu duyurularını yayınlamak için ödeme yapma zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Bu değişiklik, gazetenin tahmini 18 milyon euro'luk gelir kaybına yol açtı ve sonuç olarak Wiener Zeitung, yazı işleri kadrosunu 55'ten 20'ye düşürmek de dahil olmak üzere toplamda 63 kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldı. Gazete çevrimiçi olarak yayın yapmaya devam edecek ve ayrıca aylık bir kağıt baskı dağıtma planları bulunmaktadır, ancak bu planın henüz geliştirilme aşamasında olduğu belirtilmektedir.
1703 YILINDA DOĞDU, BİRÇOK ÖNEMLİ KONUYA TANIKLIK ETTİ
Wiener Zeitung, Avusturya hükümetine ait olup, editoryal olarak bağımsız bir gazetedir. 1703 yılında Ağustos ayında yayın hayatına başlayan gazete, bugüne kadar 12 cumhurbaşkanı, 10 kayzer (imparator) ve iki cumhuriyet dönemini gördü. Tarihi boyunca birçok önemli olaya tanıklık etti. 1768 yılında, 12 yaşındaki olağanüstü yetenekli çocuk Wolfgang Amadeus Mozart'ın bir konser çaldığına dair bilgiler içeren bir haberi yayınladı. Gazete, Birinci Dünya Savaşı'nda Avusturya'nın yenilmesiyle birlikte, son Habsburg imparatoru Kaiser Karl'ın tahttan çekilme mektubunu içeren özel bir sayı da yayınladı.
Gazetenin son günlük baskısı cuma günü yapıldı ve gazete, hükümetin yeni yasasını basılı yayının sona ermesinden sorumlu tutarak bir başyazı yayınladı. Başyazıda, "Kaliteli gazetecilik için fırtınalı zamanlar" denilerek, sahte haberlere, kedi videolarına ve komplo teorilerine karşı mücadele etmek için çabaladıkları ifade edildi.
Nisan ayında gazetenin hafta içi tirajı 20 bin civarındaydı, ancak hafta sonları bu rakam iki katına çıkıyordu. Gazete, üç asırlık yayın hayatı boyunca yalnızca bir kez zorunlu olarak ara vermiştir. Nazi Almanyası'nın Avusturya'yı ilhak etmesiyle birlikte 1939 yılında gazete Naziler tarafından kapatılmış, ancak 1945 yılında tekrar yayın hayatına başlamıştır. Wiener Zeitung, günümüzde hala faaliyet gösteren en eski gazete olarak bilinmektedir. Bununla birlikte, 1705 yılında yayınlanmaya başlayan Almanca gazete Hildesheimer Allgemeine Zeitung'ın dünyada hala var olduğu düşünülmektedir.
ODATV