Cleveland Clinic'e göre; dünya çapında yetişkinlerin yaklaşık üçte biri herhangi bir zamanda uykusuzluk, uykuya dalamama veya uykuyu sürdürememe durumuyla karşılaşıyor. Yaklaşık 10 kişiden biri ise kronik şekilde bundan muzdarip.

FARKLI EVRELER

Uykusuzluk, uyku döngüsünün farklı evrelerinde ortaya çıkabilir. İlk aşama; uykuya dalmakta zorluk çekmeyi içerir. İkinci evre; gecenin ortasında uyandığınızda ancak tekrar uykuya dalabildiğinizde ortaya çıkar. Son olarak çok erken uyanmak ve tekrar uykuya dalamamak kendisini gösterebilir.

DAHA FAZLASINA

Anksiyete, depresyon, kronik ağrı, reflü ve gevşemeyi zorlaştıran stresli yaşam koşulları dahil olmak üzere birçok şey uykusuzluğa neden olabilir. Tanımı gereği, uykusuzluk çeken kişiler daha az dinlenir. Uykunuz çok bölünmüşse, daha fazlasına ihtiyacınız olacak...

UYARICILARI SINIRLAYIN

Uykusuzluk için çeşitli önlemler vardır. Her gün aynı saatte yatağa girip aynı saatte kalkmak; belirli reçetesiz ilaçlardan kaçınmak; yatmadan önce televizyon izleme süresini veya diğer uyarıcı aktiviteleri sınırlamak, bunlar arasında yer alır. Akşamları banyo yapmak, rahatlatıcı müzik dinlemek veya meditasyon yapmak gibi uyku hijyeni stratejileri de uygulanabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ