Panama, yükselen deniz seviyeleri karşısında ilk adayı tahliye etmeye hazırlanıyor. Ülkenin Karayip kıyısındaki adalarından biri olan Gardi Sugdub'daki insanlar karaya çıkacak! Yaklaşık 300 Guna yerlisi aile, hükümet tarafından inşa edilen yeni evlere taşınacak.

Bir hafta içerisinde operasyonun tamamlanması bekleniyor. Ada sakinlerinden 24 yaşındaki Nadin Morales, "Üzgünüz çünkü hayatımız boyunca bildiğimiz evleri, denizle olan ilişkimizi, balık tuttuğumuz, yıkandığımız, turistlerin geldiği yerleri geride bırakacağız. Ama ada yavaş yavaş sulara gömülüyor" dedi.

SON ANA KADAR BEKLEYECEKLER!

Panama Konut Bakanlığı'ndan bir yetkili, bazı kişilerin ada artık güvenli olmayana kadar burada kalmaya karar verdiğini söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen kişi, yetkililerin onları ayrılmaya zorlamayacağını söyledi. Yerli halk, adanın kenarını kayalar, kazıklar ve mercanlarla güçlendirmeye çalıştı ama deniz suyu gelmeye devam ediyor.

Er ya da geç bu bölgedeki adalar yüzyılın sonunda ya da daha önce tamamen sular altında kalabilir. Dünyanın tüm kıyıları bundan farklı hızlarda etkileniyor. İnsanlığı hiç de iyi günler beklemiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ