1995 yılında Londra'da Kosovalı Arnavut ebeveynleri Anesa ve Dukagjin Lipa'nın çocuğu olarak dünyaya gelen Dua, başkentte büyüdü ve 11 yaşındayken ailesinin memleketine döndü. Hayalinin peşinden gitmeye kararlı olan Dua, henüz 15 yaşındayken annesini ve babasını İngiltere'ye dönmesine izin vermeye ikna etti.

Whatsapp Image 2024 05 06 At 11.05.57

Yaşadıklarını : “Müzik yapmak istiyordum. Kosova'da yaşamayı ne kadar sevsem de çok farklı bir deneyimdi. Bir oda arkadaşımla yaşıyordum ve ailem onun ailesini tanıyordu. Ailem bana çok güvendi, bu yüzden gerçekten mümkün olduğu kadar iyi olmaya çalıştım.” şeklinde anlattı.

Dua, bir yönetici bulup plak anlaşması yapmadan önce Birleşik Krallık'ta gece kulüplerinin kapısında misafir listesinde yer alan kız olmak da dahil olmak üzere bir dizi işte çalıştı. Ancak şöhret, servet ve övgüler kazanmadan önce, kendi adını taşıyan ilk albümünün yayınlanmasının ardından zorlu bir süreç yaşadı. Sahnedeki cansız dansı nedeniyle eleştirildi ve internette viral olan bir yorumla alay edildi: "Git kızım, bize hiçbir şey verme."

Whatsapp Image 2024 05 06 At 11.05.57 (2)

Bir gazeteye şakalar hakkında şunları söyledi: "İnsanlar benim dans ederken çekilmiş bir parçamı internete alıp bunu bir meme haline getirdiğinde ve ardından En İyi Yeni Sanatçı Grammy'sini kazandığımda ve insanlar şöyle dediler: 'O bunu hak etmiyor' , sahnede varlığı yok, ortalıkta kalmayacak'. Bunlar çok acı vericiydi. Aşağılayıcıydı. Kendimi Twitter'dan kurtarmak zorunda kaldım. Beni en mutlu eden şey - şarkı söylemek ve şarkı yazmak - aynı zamanda beni gerçekten üzüyordu çünkü insanlar üzerinde çalıştığım her şeyi parçalara ayırıyordu ve bunların hepsini herkesin önünde öğrenmek zorundaydım. Halkın gözünde bir sanatçı olarak kim olduğumu keşfediyordum. Bütün bunlar ben 22, 23 yaşlarındayken ve hala büyürken oluyordu. Sağlam bir cilt oluşturmalısınız. Dirençli olmanız gerekiyor." dedi.

Whatsapp Image 2024 05 06 At 11.05.57 (4)

2019 Grammy Ödülleri'nde iki gong kazandı: Electricity single'ı ile En İyi Dans Kaydı ve IDGAF açık şarkısıyla En İyi Yeni Sanatçı. İki yıl sonra, ikinci albümü Future Nostalgia ile üçüncü ödülünü (En İyi Pop Vokal Albümü) almak üzere ABD müzik endüstrisi törenine geri döndü.

Miley Cyrus onu 2020 single'ı Prisoner'a kaydettirirken, ertesi yıl Sir Elton John listelerde mega hit olan Cold Heart'ı yaratması için onu işe aldı. Hatta Popun Kraliçesi Madonna , 2020'de Dua'nın hit şarkısı Levitating'in remiksinde rapçi Missy Elliott'la birlikte yer alarak ona kraliyet onay mührü bile verdi.

Whatsapp Image 2024 05 06 At 11.05.57 (1)

Tasarımcı Donatella Versace, Sir Elton John ve süpermodel Gigi Hadid'in de aralarında bulunduğu yakın arkadaşlarıyla Kosovalı mültecilerin kızı, kendisini tam bir küresel It Girl'e dönüştürdü. Listeleri domine etmekle yetinmeyen Dua, kendini küresel bir markaya dönüştürdü. Şu anda değerinin yedi haneli olduğu söylenen Porsche ve YSL Beauty ile anlaşmaları var. Dua daha önce Eylül 2021'de Milano Moda Haftası'nda podyumda ilk kez sahneye çıktığı Jaguar, Evian, Mac Cosmetics ve Versace tarafından satın alınmıştı. Geçen yıl İtalyan moda evi için sektörün dinamosu Donatella Versace ile birlikte bir koleksiyon tasarladı.

325 MİLYONLUK MALİKANEDE KALIYOR

Bir İngiliz süperstarına yakışır şekilde, Dua Lipa’nın Kuzey Batı Londra'daki varlıklı West Hampstead'de, içinde yüzme havuzu, ev stüdyosu ve sinema bulunan yaklaşık 325 milyon TL’lik bir malikanesi var.

Şimdi onu büyük bir süperstara dönüştüren 2020'deki Future Nostalgia'dan bu yana ilk albümü olan üçüncü albümü Radical Optimism ile bu Cuma 1 numaraya yükselme yolunda ilerliyor. Yeni rekor, Dua'ya Houdini, Training Season ve Illusion olmak üzere üç Top 10 single'ı daha kazandırarak toplam sayısını 16'ya çıkardı.

Dua Lipa Antalya'da konser verdi

30. yaş gününü kutlamaya hâlâ 15 ay kalmış biri için hala perişan değil. Albümün piyasaya sürülmesi, kariyerinin en büyük yazının habercisi oldu ve bu yazına önümüzdeki ay Glastonbury Festivali'nde büyük bir manşet yer alacak.Bu başarı, Rolling Stones , Adele ve Beyonce'nin izinden giden Dua'nın müzik tarihindeki yerini sağlamlaştırıyor.

EN BÜYÜK HAYALİMDİ

Dua kendisinin dönüm noktası hakkında : “Bu zirve. Benim için Glastonbury her zaman en büyük hayalimdi. Stüdyoya her girdiğimde, sevdiğim bir şarkıyı yazdığımda bu benim barometrem oldu. 'Bu Glastonbury'de nasıl olacak? İşe yarayacak mı? Yapmak istediğim bir şey her zaman hayal panomda yer alıyordu. Bu kariyerimin en büyük gösterisi.” olduğunu söyledi. 100.000 müzikseverin katılması beklenen set, ünlü festivalde son kez sahne aldığı performansla tam bir tezat oluşturacak .

Kızılcık Şerbeti oyuncularına ne oluyor? Şimdi de Sıla Türkoğlu! Kızılcık Şerbeti oyuncularına ne oluyor? Şimdi de Sıla Türkoğlu!


Anlaşmalar Dua'nın net değerini yaklaşık 1 milyar 218 milyonun üzerine çıkardı; bu rakamın, yakında duyurulacak küresel tur sayesinde önümüzdeki 12 ayda daha da artması bekleniyor. Dua, son canlı şovlarında 91 randevuda dünya çapında 1,3 milyon hayrana konser verdi ve on aylık yürüyüş sadece 4 milyar 100 milyona yakın bir maliyetle gerçekleşti.

Muhabir: HANDE DURMAZ