Genetiği değiştirilmiş domuz organlarının insanlara nakledilmesi bir süredir uygulanıyor. Ancak bu operasyondan geçen herkes hayatını kaybetti. Dördüncü hasta olan ve domuz böbreği alan Lisa Pisano hayatını kaybetti. Diğer üç hasta ise transplantasyondan iki ay sonra öldü. Pisano böbreği 12 Nisan'da aldı. NYU Langone Health'teki bakım ekibine liderlik eden Dr. Robert Montgomery, Pisano'nun kan basıncını destekleyen ilaçlar nedeniyle başarısız olduktan sonra 29 Mayıs'ta organın çıkarılması gerektiğini söyledi. Ölene kadar diyalizdeydi.

YILLARDIR ÇALIŞIYORLAR

New Jersey'den 54 yaşındaki Pisano, zayıflayan organını desteklemek için bir LVAD kalp pompası da almıştı ve Nisan ayında deneysel çift ameliyatı kabul ettiğinde çok hastaydı. Araştırmacılar yıllardır hayvanların genlerini düzenleyerek organ nakline uygun hale getirmeye çalışıyorlar.

100 BİNDEN FAZLA İNSAN

Şu anda 100.000'den fazla Amerikalı bir organın bulunmasını bekliyor. Organlar genellikle başka bir ailenin başına gelen trajedi sonrasında bulunur. Pisano gibi birçok kişi, çok hasta oldukları veya başka bir şekilde nakil için iyi bir aday olmadıkları için bekleme listesine girmeye asla hak kazanamayacak.  Umut, organlarının insan bağışıklık sistemi tarafından reddedilme olasılığını azaltmak için gen düzenlemesi yapılmış domuzların, insan organlarını destekleyebilmesidir.

İNSANLARA UMUT VERDİ

Ancak, onlarca yıldır hayvan araştırmaları tekrarlanan sorunlarla karşı karşıya kalmış ve acı verici derecede yavaş bir tempoda ilerlemiştir. Yine de araştırmacılar çalışmaya devam etmekte kararlılar. NYU Langone Transplant Institute müdürü Montgomery, "Lisa'nın cesareti, yakında alternatif bir organ tedarikinden faydalanabilecek olan son evre böbrek veya kalp yetmezliğiyle yaşayan binlerce insana umut verdi" dedi.
 

Muhabir: Lila Okyanus