Şehir genelinde park halindeki araçların üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSPARK logoları taşıyan, "Park borcunuzu ödemek için QR kodu taratınız" yazılı etiketler yapıştırıldı. Ancak bu etiketlerin arkasında sahte bir uygulama bulunuyor ve bu sahte uygulama aracılığıyla kredi kartlarından para çekildiği ortaya çıktı.
Bu yeni tuzakta, sahte etiketlerin üzerinde bulunan QR kodları taratan sürücüler, bir ödeme sayfasına yönlendiriliyorlar ve 24 saat içinde borcun ödenmesi gerektiği belirtiliyor. Ancak bu ödeme, İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya İSPARK ile hiçbir ilgisi olmayan bir sahte uygulama tarafından kabul ediliyor. QR kodunu taratanlar, bu sahte uygulama üzerinden kredi kartlarından para çekilmesi riskiyle karşı karşıya kalıyorlar.
İSPARK UYARIYOR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSPARK, bu sahte uygulama ile hiçbir ilgilerinin olmadığını belirtti. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, İSPARK'ın böyle bir uygulamasının olmadığı ve resmi ödeme işlemlerinin yalnızca resmi web siteleri ve mobil uygulama üzerinden gerçekleştirildiği vurgulandı. Sürücülerin sahte etiketlere karşı dikkatli olmaları ve resmi kaynaklardan gelen bilgilere itibar etmeleri gerektiği uyarısında bulunuldu. Ayrıca, İSPARK Şirketi tarafından başvuru yapılan Sulh Ceza Hakimliği’nden ilgili siteye erişimin engellenmesi kararı aldırılmış ve failler hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.
KORUMA YOLLARI VE BİLİNÇLİ KULLANIM
Akıllı telefonlar, günlük yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. QR kodları tarayarak bilgilere hızla ulaşma avantajı sunan bu cihazlar, ne yazık ki kötü amaçlı yazılımların hedefi olabiliyor. Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, bu önemli konuyla ilgili Gazete Yazıyor muhabirimiz Senay Güncavar'a açıklamalarda bulunarak, vatandaşları QR kod tuzaklarından nasıl korunabilecekleri konusunda bilgilendirdi.
Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, bu tür tehditlere karşı önlem almanın önemini vurguluyor ve şu tavsiyelerde bulunuyor:
1- Etkin Antivirüs Kullanın:
Telefonlarınızı, bir virüs tarayıcı kurarak bilgisayarlarınızı koruduğunuz gibi koruyun. Avast, Norton, Bitdefender ve McAfee, mobil cihazlar için en çok kullanılan antivirüs yazılımlarından bazılarıdır. Bir virüs tarayıcı, kötü amaçlı bir QR kodunu taradığınızda veya bir URL'ye eriştiğinizde sizi bilgilendirir. Özellikle yanlışlıkla bir spam bağlantısını tıklarsanız, cihazınıza kötü amaçlı yazılım bulaşmasını önleyebilir.
2- QR kodunun konumunu değerlendirdi:
QR kodu nerede bulunur? Tanınmış bir kuruluşta mı yoksa rastgele bir sokak köşesinde mi? Hangi malzemeye basıldı? Bunları araştırın. Dolandırıcılar her zaman kötü amaçlı yazılımları farkında olmayan kurbanlara yaymanın bir yolunu bulur. Her zaman QR kodunun güvenilir bir şirketten gelip gelmediğini kontrol edin. Halka açık ortamlardaki QR kodları kurcalanmaya daha yatkındır, bu nedenle bunları taramadan önce her zaman ekstra dikkatli olun.
3- QR kodunun güvenilirliğini doğrulayın:
Bir QR kodunun orijinalliğini doğrulamak için küçük ayrıntılara bakın. Örneğin, çok sayıda dilbilgisi hatası ve kötü bir düzen içeren bir poster güvenilir olmayabilir. Veya QR kodu bir işyerinin vitrinlerine veya binalarına yapıştırılmışsa, sahibinden veya çalışanlarından QR kodunun tarandığında sizi nereye götürdüğünü sorabilirsiniz.
4. QR kodunun URL'sini inceleyin:
Çoğu QR kodu, tarandığında ekranda açılan URL'ler veya birden çok URL içerir. URL'nin güvenliğini ve güvenliğini incelemek için öncelikle “http Bağlantı” adresinin başında uzantısı bulunur. İkincisi, alan adı, QR kodunu tanıtan marka veya şirket adıyla eşleşmelidir. Üçüncüsü, web sitesi, posterde tanıtılanlarla aynı içeriğe sahip olmalıdır.
5- Kredi Kartı Bilgilerinizi Koruyun:
Açılış sayfası kişisel bilgilerinizi, banka bilgilerinizi veya şifrelerinizi doğrudan isteyen bir oturum açma formu görüntülerse, herhangi bir işlem yapmayın ve sayfayı kapatın. Hiçbir resmi uygulama veya web sitesi, kredi kartı bilgilerinizi telefonunuzdan sizden habersiz çekmeyecektir. Kredi kartı bilgilerinizi girmekten veya paylaşmaktan kaçının.
6- Bilgi ve Eğitim:
Bir çıkartma ile kurcalanıp kurcalanmadığını kontrol edin Bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı bilinçli olun. Aileniz, arkadaşlarınız ve çevrenizdeki insanları bu tür risklere karşı bilgilendirin.