Bu yazımızda, gelincik çiçeğinin sağlık yararlarından, şerbet tarifine kadar, her şeyi bulabilirsiniz. İşte detaylar…

Antioksidan zengini yapısıyla dikkat çeken gelincik, geleneksel tıpta sindirim sistemini destekleyici özellikleriyle biliniyor. Ayrıca, cilt sağlığını koruma konusunda da iddialı olan gelincik, cilt problemlerini hafifletmek için kullanılıyor.

Gelincik, lezzetini şerbet olarak da sunuyor. Taze gelincik çiçeklerinden hazırlanan şerbet, yaz aylarında serinletici bir içecek olarak da tercih ediliyor. Yapımı oldukça kolay olan gelincik şerbeti, sofraların vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor.

HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİYOR?

Alternatif tıp tarafından da sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Kas gevşetici, ağrı kesici etkisi olması, uykusuzluğu gidermesi ve özellikle çocuklarda sık görülen bronşiti tedavi etmesi gibi pek çok özelliği bulunur. Saç sağlığı konusunda da etkili olan bu çiçek magnezyum ve çinko bakımından oldukça zengindir. Saçların sağlıklı olarak uzamasını sağlamakla birlikte aynı zamanda saçlara parlak bir görünüm kazandırır. Gelincik tohumunda yüksek oranda çinko bulunmaktadır. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirici etkiye sahiptir. Demir bakımından da zengin olan gelincik çiçeği, kansızlığa iyi gelir ve kalp sağlığı üzerinde olumlu etkisi vardır. 

OSMANLI ŞERBETLERİ ARASINDA YER ALMAKTADIR

Kırmızı çiçeklerinden gelincik şerbeti yapılır. Ege’de gelincik şerbeti ve reçeli meşhurdur. Şerbet ilk olarak hastalıklarda şurup olarak kullanılmış, zaman içerisinde sıcak yaz günlerinde doğal bir soğuk içecek olarak Osmanlı şerbetleri arasında yerini almıştır.

GELİNCİK ŞERBETİ NASIL YAPILIR?

Gerekli Malzemeler: 

River Plate, Franco Carboni'yi kiralandı River Plate, Franco Carboni'yi kiralandı

1 kg toz şeker, 1 silme çay kaşığı limon tuzu, 1 adet limon suyu, yarım kilo gelincik çiçeği, ilk aşama için 1.5 bardak su, şerbet için 1.5 bardak su.

Hazırlanışı: 

Gelincik çiçeğinin kırmızı taç yapraklarını ve dip kısmındaki siyah yerleri temizleyin. Kırmızı çiçek yapraklarını iyice yıkayın. Yıkamış olduğunuz çiçek yapraklarını, limon suyunu, limon tuzunu ve 1.5 bardak suyu bir kavanoza ilave edin. Kavanozun ağzını kapatarak 1 hafta süreyle bekletin. 1 haftalık beklemenin ardından çiçeklerin suya rengini verdiğini göreceksiniz.

Bu suyu süzün. Süzdükten sonra karışıma yarım kilo kadar toz şeker atın, bir kenara bırakın. Yarım kilo şeker ile 1.5 su bardağı suyu eritin. Kırmızı renkteki karışımımızı şerbete ilave edin. Bir müddet karıştırın ve şekeri iyice eritin. Gelincik şerbeti hazır.

Kaynak: MEHMET BU⁄ĞRAHAN İNCECİK