Geleneksel tıpta sıkça yer alan bu bitki, özellikle soğuk kış günlerinde vücuda fayda sağlamak için tercih ediliyor. Işkın Kökü, çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde doğal bir çözüm sunuyor. Peki, Işkın Otu Kökü'nün faydaları nelerdir? Bu şifalı bitkinin sağlık üzerindeki etkileri, meraklıları için önemli bir konu haline geldi. Detaylar haberimizde…

C vitamini oranı en yüksek bitkiler arasında yer alan, vitamin, magnezyum ve potasyum açısından zengin olan ışkın otu, tarihte anemi, anoreksiya, halsizlik, anksiyete, depresyon ve diyabet tedavisi için geleneksel bitkisel ilaç olarak ve yine aynı zamanda yatıştırıcı ve ruh halini arttırıcı olarak da kullanılmıştır. 

Peki, Kimler Kullanabilir?

Astım, şeker hastaları, tansiyon sorunu yaşayanlar, ishal, ülser ve hemoroid gibi sorunları olanlar, kanser, lösemi hastaları ve cilt problemleri yaşayan kişilerin kullanılması tavsiye edilmiştir.

Faydaları Nelerdir?

Işkın Otu Kökü’nün faydaları saymakla bitmiyor…

Bağışıklık Sistemi Güçlendirici 

Işkın Kökü, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı koruyucu bir etki gösterir.

Sindirim Sistemi Dostu 

Işkın Kökü, sindirim problemleri yaşayanlar için oldukça faydalıdır. Özellikle mide şişkinliği, gaz, sindirim güçlüğü gibi sorunlarda rahatlatıcı bir etki yapar.

Ağrı Kesici Özellik 

Geleneksel tıpta ağrı kesici olarak da kullanılan Işkın Kökü, baş ağrısı, kas ağrıları ve romatizma gibi ağrılara iyi gelir.

Antioksidan Etki 

Işkın Kökü, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Vücuttaki serbest radikallerin zararını azaltarak hücrelerin yaşlanmasını engeller.

Kan Şekerini Dengeler 

Işkın Kökü, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Diyabet hastaları tarafından kontrol altında tutulması gereken kan şekeri seviyelerini dengelemeye katkı sağlar.

NASIL TÜKETİLİR?

Bitkinin yapraklarının zehirli olduğu düşünüldüğü için sadece kökü ve gövdesi tüketilir. Semt pazarlarında, aktarlarda ve doğal ürün satan yerlerde satışa sunulan bitki ile yemek yapılabileceği gibi çay gibi hazırlanıp içildiği de görülür. Hem tatlılar hem de tuzlular için uygun olan bitkiyi makarnaya, salatalara ya da et yemeklerine ekleyebilirsiniz. Işkın ile reçel, tatlı ve pasta da yapabilirsiniz, sirke de. Otun kurusundan krem de elde edebilirsiniz. Yoğurt ile karıştırarak cilt yüzeyindeki problemli bölgelere sürebilirsiniz. Tıbbi ilaç yapımında da kullanılan bitki, kaynatarak da içilebilir.

DOKTORUNUZA DANIŞIN

Gebeler, emziren anneler, böbrek yetmezliği olanlar, böbrek taşları açısından riskli grupta yer alan kişiler, karaciğer ve hastalarının otu tüketebilmesi için doktora danışması gerekir. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Kaynak: İLKE DUYAN ERGÜR