Uluslararası Çalışma Örgütü; Avrupa ve Orta Asya'da işyerlerinde aşırı sıcağa maruz kalanların oranının küresel standartlara göre düşük olduğunu, ancak son 20 yılda dünyanın diğer bölgelerine kıyasla daha fazla arttığını belirtti.

ÇAPI OLDUKÇA GENİŞ

Sıcaklık sadece açık havada, örneğin tarlada veya inşaat alanındakileri değil, aynı zamanda fabrikalarda çalışanları veya itfaiyeciler gibi koruyucu kıyafet giymek zorunda olan kişileri de etkiliyor.

19 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Raporda, her yıl yaklaşık 22.9 milyon kişinin işlerinde ısıdan kaynaklanan kazalara maruz kaldığı, yaklaşık 19 bin kişinin ise hayatını kaybettiği belirtildi. Bu arada 26.2 milyon insan, iş yerinde yeterli sıvı tüketmediği için kronik böbrek sorunlarıyla yaşıyor.

TOPLAMDA 2.4 MİLYAR KİŞİ

2020'de Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki işçilerin %29'u zaman zaman aşırı sıcağa maruz kaldı. Bölge; Portekiz'den Afganistan'a ve Çin'in batı sınırına kadar uzanıyor. ILO, bunun 20 yıl öncesine göre %17.3 daha fazla olduğunu söyledi. Dünyanın diğer tüm bölgelerinde ise oran 2020 yılında zaten önemli ölçüde yüksekti ve Keskin bir şekilde arttı. En büyük oran Afrika'da yer alıyor. Burada çalışanların yüzde 90.2'si zaman zaman aşırı sıcağa maruz kalıyor. İkinci sırada ise yüzde 83.6 ile Arap ülkeleri yer alıyor. Dünya genelinde toplam 2.4 milyar insan bu sıcakla karşı karşıya.
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül