Namibya'daki araştırmacılar, tuvalet oturağı şeklinde kafatasına sahip, nesli tükenmiş devasa bir bataklık yaratığına ait fosiller keşfetti. "Gaiasia jennyae" adı verilen hayvan, ilk dinozorların ortaya çıkmasından yaklaşık 40 milyon yıl önce yaşamıştı. Yapılan açıklamaya göre; kafatası 0.6 metreden uzundu ve araştırmacılar hayvanın tamamının 2.5 metre uzunluğunda olabileceğini tahmin ediyor. Bu da onu türünün en büyük canlısı yapıyor.

BİRBİRİNE GEÇEN ÇENE

Araştırmacılar bataklık yaratığını, Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmada tanımladılar. Chicago'daki Field Müzesi'nde araştırmacı ve çalışmanın ortak yazarı Jason Pardo, ayrı bir açıklamada, "Gaiasia jennyae bir insandan büyüktü ve muhtemelen bataklıkların ve göllerin dibinde takılıyordu" dedi. Gaiasia jennyae'nin avını yakalamasını sağlayan birbirine geçen çeneleri vardı.

4 AYRI HAYVAN

Araştırmacılar, onların bataklık ekosistemindeki en üst düzey avcı olma ihtimalinin yüksek olduğuna inanıyor. Jason Pardo, "Büyük, düz, tuvalet oturağı şeklinde bir kafası var. Bu da ağzını açıp avını emmesine olanak sağlıyor. Devasa dişlere sahip. Ağzının ön tarafı tamamen dev dişlerden oluşuyor" şeklinde konuştu. Ekip, kafatası parçaları ve bir omurga sütunu da dahil olmak üzere dört bireye ait fosiller keşfetti.

TAMAMEN FARKLIYDI

Buenos Aires Üniversitesi'nde araştırmacı olan Claudia Marsicano, "Bu devasa örneği bulduğumuzda, gerçekten şoke olduk. Onu gördüğümde, bunun tamamen farklı bir şey olduğunu biliyordum. Hepimiz çok heyecanlanmıştık" dedi. G. jennyae'nin yaşadığı dönemde, günümüz Namibya'sı daha güneyde bulunuyordu.

Kaynak: HABER MERKEZİ