ABD'deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) verilerine göre; boğmaca vakaları bu yıl geçen yılın aynı dönemine göre üç kat daha fazla. Dünya genelinde de ciddi bir artış var. CDC verilerine göre; bu yıl şu ana kadar 10.865 boğmaca vakası kaydedildi. Bu sayı, 2023'te aynı dönemde kaydedilen 2.918 vakaya göre; inanılmaz fazlaydı .

YAKIN SEYREDİYOR

Vaka sayısı, 2019'da kaydedilen 8 bin 271'e yakın seyrediyor ve bu da pandemi öncesi seviyelere dönüldüğünü gösteriyor. Doktorlar; muhtemelen maske takma, uzaktan eğitim ve sosyal mesafe gibi COVID-19 önlemlerin bırakılmasının ardından hastalıkta patlama yaşandığını düşünüyor.

ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ

Boğmaca, öksürük ve hapşırık yoluyla kişiden kişiye yayılır. Enfekte insanlar, boğmaca olduklarını bilmeden haftalarca bu hastalığı bulaştırabilir. Hastalık, antibiyotiklerle tedavi edilebilir ve erken tedavi almak enfeksiyonun şiddetini azaltabilir. CDC'ye göre; boğmaca semptomlarının çoğu evde yönetilebilir.

RİSK GRUBUNDAKİLER

Boğmaca hastalığına herkes yakalanabilse de 1 yaşın altındaki bebekler, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler en yüksek risk grubundadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ