Uzun yıllardır ülkemizde yaşayan Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki, Gazete Yazıyor muhabirimiz Senay Güncavar’a, son zamanlarda ülkemizde de moda olan Japon kültürünün özel bir parçası olan Soba-cha adlı geleneksel çayın faydalarını ve nasıl yapıldığını anlattı. Bu eşsiz içecek, sadece lezzetiyle değil aynı zamanda sağlığınıza olan olumlu etkileriyle de dikkat çekiyor. Eğer bu geleneksel Japon çayını denemek için bir fırsatınız varsa, kesinlikle kaçırmamalısınız.
Sağlıklı yaşam tarzı ve nefis tatlar arıyorsanız, Soba-cha sizin için harika bir seçenek olabilir…


VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU
Soba-cha, sadece keyifli bir içecek olmanın ötesine geçer; çünkü sağlık yönünden bir dizi avantaj sunar. İçeriğindeki karabuğday, lifler, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir kaynaktır. Aynı zamanda düşük kalorili bir içecek olması, sağlığınıza dikkat edenler için mükemmel bir seçenek haline getirir. Soba-cha, ayrıca antioksidanlar bakımından zengindir, bu da vücut hücrelerinizi serbest radikallerin zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olabilir. Karabuğdayın içeriğindeki rutin, Soba-cha'yı diğer çaylardan ayıran özel bir bileşendir. Rutin, kan damarlarını güçlendirmeye yardımcı olabilir ve dolaşım sistemine destek sağlayabilir. Bu nedenle, Japonlar için Soba-cha, soğuk kış günlerinde içilen sıcak bir içeceğin ötesinde bir sağlık destek kaynağıdır.


GLUTENSİZ
Doğal olarak glüten duyarlılığı veya çölyak hastalığı olan kişiler için sorunlara neden olan bir protein olan glüten içermez. Yani eğer bu şartlara sahipseniz hiçbir sorun yaşamadan karabuğdayın tadını çıkarabilirsiniz. 
LEZZET VE RİTÜEL
Soba-cha'nın lezzeti de kesinlikle bahsedilmeye değer. Hafif tatlı ve hafif acı bir lezzeti vardır. Ayrıca, bu çayın hazırlanması geleneksel bir ritüele dayanır. Karabuğday taneleri özenle kavrulur ve kabukları çıkarılarak çay yapımı için hazırlanır. Sonuç, sıcak bir bardak Soba-cha'nın içeceklerinize getirdiği keyfi bir deneyimdir.

Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki diyor ki; “Soba-cha, Japon çayını denemek için bir fırsatınız varsa, kesinlikle kaçırmamalısınız.” 
ÇAYIN YAPILIŞI
Malzemeler:

2 yemek kaşığı kavrulmuş karabuğday (Soba)
2 su bardağı su
Yapılışı:
* İlk adım olarak, karabuğday tanelerini iyice yıkayın. Bu, fazla nişastayı temizlemenize yardımcı olacaktır.
* Daha sonra temizlenmiş karabuğdayı bir tavada orta ateşte hafifçe kavurun. Karabuğday taneleri altın rengine dönene kadar karıştırarak kavurun. Bu, çayınıza özgün lezzeti verecektir.
*Kavrulmuş karabuğdayı bir süzgeç yardımıyla iyice durulayın ve fazla taneleri temizleyin.
*Derin bir tencereye 2 su bardağı suyu ekleyin ve kaynamaya bırakın.
*Suyun kaynamasının ardından kavrulmuş karabuğdayı tencereye ilave edin.
*Karabuğdayı kaynar suya ekledikten sonra ateşi kısın ve tencerenin kapağını kapatın. Karabuğday taneleri suyun içinde yaklaşık 10-15 dakika boyunca demlenmelidir.
*Demleme süresinin sonunda tencereyi ateşten alın ve çayı süzün.
Hazırladığınız Soba-cha'yı fincanlara dökün ve sıcak servis yapın. Dilerseniz içine bal veya limon suyu ekleyerek tadını zenginleştirebilirsiniz. Afiyet olsun!
Not: Günde 3 bardaktan fazla tükenmeyin. Sağlık sorunlarınız varsa doktorunuza danışmadan içmeyin…
 

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR