D vitamini reseptörleri neredeyse her hücrede bulunur ve D bir reseptöre bağlandığı anda, genleri açar veya kapatır. Son yıllarda yapılan araştırmalar, bu sürecin kansere neden olan genleri kapattığını, bağışıklığı koruyan genleri aktifleştirdiğini ve hatta hücreleri hangi vitamin ve mineralleri emmesi gerektiği konusunda uyardığını kanıtlamıştır. Dolayısıyla bu etkiler, aşağıda listelenen pek çok durumda yarar sağlar:

• KEMİK SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİDİR.

Vücudun fosfor ve kalsiyumu emme yeteneğini düzenlemeye yardımcı olduğu için, güçlü kemikler D3 vitamininden yeterli düzeyde almanın bir sonucudur.

• KAN ŞEKERİNİN DÜZENLENMESİNDE YARDIMCIDIR.

D3 vitamini pankreası uyardığından, insülin yapma sürecinde etki gösterir. Bu da, kan şekeri seviyelerini daha etkili bir şekilde yönetmek için anahtardır. Şeker hastaları D3 sayesinde hastalıklarıyla daha kolay mücadele edebilir.

• KAN BASINCININ DÜŞMESİNDE ETKİLİDİR.

Boston Üniversitesi'nden yapılan bir araştırma, yüksek tansiyonlu hasta sayısının D vitamini seviyeleri yükseldiğinde azaldığını bulmuştur. D3, kan damarlarını etkileyen ve böbrek tarafından salgılanan bir enzim olan renini azaltır.

• KANSERİ ÖNLEYİCİDİR.

Bazı kanıtlar, D3 vitamini vücutta arttığında bazı tümörlerin ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olmuştur. Buna ek olarak bazı raporlar, besinleri daha fazla lifle birleştirerek kolon kanserine yol açabilecek polip oluşumunun önüne geçilebileceğini vurgular.

Bir başka yararlı ikili D vitamini ve kalsiyumdur. Yapılan bir araştırma, menopoz sonrasında kadınların her ikisini de takviye olarak aldıklarında kansere yakalanma olasılıklarının %60 azaldığını göstermiştir. Buna ilaveten D vitamini, meme kanseri ile belirgin ilişkisi nedeniyle sık sık araştırılmıştır. Tedavi gören 166 kadından oluşan bir çalışmada, yaklaşık %70'inin D vitamini seviyelerinin düşük olduğu gözlemlenmiştir.

• KALP SAĞLIĞINI KORUR.

Kalbin düzgün çalışması, D vitamini varlığından etkilenir. İki çalışmada, düşük D vitamini seviyeleri, kalp krizi olasılığının artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bunun net bir nedeni olmamasına rağmen, bazı araştırmacılar D vitamininin kardiyovasküler dayanıklılığı arttırdığını ve bir "kalp sakinleştiricisi" görevi gördüğünü belirtmektedir.

• İYİ HİSSETTİRİR.

D3 vitamininin en önemli faydalarından biri de ruh hali üzerinde yarattığı olumlu etkidir. Çoğu insan mevsimsel duygulanım bozukluğu yaşar. Ancak UVB ışınlarına doğrudan maruz kalarak, meydana gelen vitamin sentezi sayesinde, güneş parladığında daha mutlu hisseder. Ayrıca artan D vitamini seviyeleri klinik depresyon semptomlarını azaltmaya etkili bir şekilde yardımcı olur. HABER MERKEZİ

Editör: Funda Işık