Galata Mevlevihanesi'nin tarihi, çok eskiye dayanır. Bizans döneminde Aziz Theodore Manastırı'nın bulunduğu arasi üzerine, Osmanlı Devleti zamanında II. Bayezid döneminde İskender Paşa tarafından av çiftliği yaptırılır. Afyonkarahisar Mevlevihanesi Şeyhi Semaî Mehmed Dede'nin de talebi üzerine araziye Galata Mevlevihanesi inşa edilir.

KANUNLA FAALİYETLERİ SON BULDU

100 derviş odası bulunan mevlevihane, semahane, selamlık ve dergah odalarıyle 1925 yılına kadar faaliyetlerini sürdürdü. 25 Ekim 1925 tarih ve 677 sayılı tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması kanunuyla Galata Mevlevihanesi'nin faaliyetleri son buldu.

'SUSMUŞLAR' NEYİ ANLATIR?

Mevleviler için ölmek, korkutucu bir gerçek yerine bir vuslattır. Bu nedenle Mevleviler ölmek ifadesi yerine hayatını kaybedenlere 'susmuşlar' ya da 'sessizler' der. Galata Mevlevihanesi'nde susmuşlar mezarlığı mevlevi düşüncenin ölüm hakkındaki temel anlayışını bizlere gösterir.
Günümüzde müze olarak hizmet veren Galata Mevlevihanesi'nde Humbaracı Ahmed Paşa ve İbrahim Müteferrika'nın da olduğu 17 mezar, kabir taşlarıyla beraber burada bulunur. Galata Mevlevihanesinde her pazar sema gösterisi yapılır. Ayrıca 15-31 Aralık günleri Şeb-i Arus töreni gerçekleşir. Müze statüsündeki mevlevihane, pazartesi günleri hariç her gün ziyaretçilerini ağırlıyor.

HALİS BALTACI

Kaynak: HALİS BALTACI