Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından katıldığı Habertürk TV yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Moriwaki, depremin ardından önümüzdeki bir hafta boyunca artçı sarsıntıların devam edebileceğini söyledi.
SİLİVRİ DEPREMİ EN ÇOK AVCILAR VE BÜYÜKÇEKMECE’DE HİSSEDİLDİ
Moriwaki, Silivri açıklarında meydana gelen depremin en yoğun şekilde Avcılar ve Büyükçekmece’de hissedildiğini belirtti. Bu bölgelerin denize yakın ve zemin yapılarının yumuşak olması nedeniyle sarsıntının daha şiddetli algılandığını vurguladı.
MARMARA’DA TSUNAMİ RİSKİ VAR
Marmara Denizi için olası tsunami riskine de değinen Moriwaki, özellikle kıyı kesimlerinde yaşayanların bu tür risklere karşı bilinçli olması gerektiğini ifade etti. Uzman, “Zemin yapısı binalardan daha önemli. Sağlam zemine inşa edilmiş bir bina daha güvenlidir” dedi.
YEŞİLKÖY, AVCILAR VE BÜYÜKÇEKMECE RİSKLİ, TAKSİM DAHA GÜVENLİ
Japon uzman, Yeşilköy, Avcılar ve Büyükçekmece gibi bölgelerin zemininin yumuşak olduğunu belirterek riskin yüksek olduğunu söyledi. Buna karşılık, Taksim gibi bölgelerin daha sert zemine sahip olduğunu ve deprem açısından nispeten daha güvenli olduğunu ifade etti.
"BİNALARIN YÜZDE 50’SİNİN KONTROLSÜZ VE KAÇAK YAPILAR"
Türkiye’de binaların yüzde 50’sinin kontrolsüz ve kaçak yapılar olduğunu ifade eden Moriwaki, “Devlet ve belediyeler bu konuya acilen eğilmeli” çağrısında bulundu. Deprem sırasında yaşam üçgeninde kalmanın önemini vurgulayan Moriwaki, “Bir yatağın yanına uzanarak üzerinize düşebilecek eşyalardan korunabilirsiniz” diye konuştu.
"DİKKATLİ OLMAK GEREKİR"
Moriwaki, Marmara'da büyük bir depremin 30 yıl içinde yüzde 60 olasılıkla gerçekleşebileceğini belirtti.
“İstanbul'da dün yaşanan, kısa süren 6.2 büyüklüğündeki deprem, Silivri açıklarında ve Orta Marmara Çukuru'nda yaşandı. Marmara'da, 30 yıl içinde yüzde 60 olasılıkla deprem olabilir. İstanbul için büyük deprem riski var. Bu depremin ardından da önümüzdeki bir hafta içinde depremler devam edebilir ve dikkatli olmak gerekir.”